Hlavní obsah
 Žádný špeky

Smažák: česká láska, kterou šéfkuchaři nenávidí

Lukáš Erlebach
Foto: Freepik

Smažený sýr

Smažený sýr neboli „smažák“ je jídlo, které najdete na každém meníčku a v paměti snad každého Čecha. Milujeme ho pro jeho křupavost, jednoduchost i nostalgii. Přesto se kolem něj vedou spory – pro část veřejnosti je to ikona, pro šéfkuchaře spíš kulinární ostuda.

Reklama

Článek

Odkud se smažák vzal

Obalovat a smažit sýr není čistě český vynález – podobné pokrmy mají v tradici i sousedé v Rakousku, Německu nebo na Slovensku. U nás se však stal symbolem, který prorostl celou společností. Největší rozmach přišel v době socialismu, kdy restaurace bojovaly s nedostatkem masa a surovin. Smažák byl jednoduchý, levný, zasytit dokázal spolehlivě – a tak se stal neodmyslitelnou součástí jídelníčků od školních kantýn až po horské chaty.

Proč ho Češi milují

Smažák je jídlo, na které se dá spolehnout. Je levný, rychlý na přípravu a díky kontrastu křupavého obalu a měkkého vnitřku působí na chuťové buňky skoro návykově. Navíc k němu neodmyslitelně patří tatarka, hranolky, krokety nebo brambory – kombinace, která nikdy nezklame.

Velkou roli hraje i nostalgie. Každý má se smažákem spojenou nějakou vzpomínku – na školní obědy, dovolenou v kempu nebo rychlý oběd v hospodě, když se nic jiného nehodilo. Funguje jako „jistota“: když si nejste jistí nabídkou restaurace, smažák vás nikdy nezradí.

Foto: Freepik

Smažený sýr

Proč ho kuchaři zatracují

Právě tahle jednoduchost je ale důvodem, proč profesionální kuchaři smažák nesnášejí. Pro ně je symbolem kulinární lenosti – jídlem bez nápadu, které přežívá jen proto, že je pohodlné. Zdeněk Pohlreich o něm mluvil opakovaně jako o ostudě české gastronomie. Kritizuje se především olej přepálený mnohonásobným smažením, strouhanka nasáklá tukem a kupovaná tatarka, která jídlo degraduje ještě víc.

Z pohledu výživy je smažák těžký, mastný a nutričně prázdný. Nabízí rychlou sytost, ale nic navíc – žádné vitamíny, žádnou lehkost, jen kalorickou bombu.

Smažák jako fenomén

Navzdory kritice ale smažák nikam nemizí. Češi ho berou nejen jako jídlo, ale i jako kus kulturní identity. Objevuje se na festivalech, v hospodách i v luxusnějších restauracích, které se ho snaží „povýšit“ – používají kvalitní sýry, domácí tatarku nebo originální přílohy.

Ať už se na něj díváme jako na přežitek socialismu, nebo na symbol české kuchyně, jedno je jisté: smažák přežil desítky let a pořád má své místo na stole. Je to jídlo, které spojuje generace – od dětí ve školní jídelně po dospělé, co si ho dají s pivem v hospodě.

Zdroj: radio.cz (odkaz), zadnyspeky.cz

Další články