Hlavní obsah
 Žádný špeky

Tajemství dokonalého hovězího na hořčici: trpělivost a poctivé suroviny

Lukáš Erlebach
Foto: Lukáš Erlebach/Žádný Špeky

Hovězí na hořčici s bramborovou kaší patří k jídlům, která nikdy neomrzí. Kombinace křehkého masa, krémové kaše a výrazné omáčky má v české kuchyni své nezastupitelné místo. Připravit ho není složité, jen to chce čas, trpělivost a pár osvědčených triků.

Reklama

Článek

Existují jídla, která nás provázejí od dětství a pokaždé dokážou vykouzlit úsměv na tváři. Hovězí na hořčici s bramborovou kaší mezi ně bezpochyby patří. Je to pokrm, který voní po cibuli a koření, chutná výrazně a přitom jemně, a dokáže zasytit i zahřát. Není to jen stálice hospodských jídelníčků, ale i domácí klasika, která se připravuje už po generace.

Hlavní hvězdou je samozřejmě hovězí maso. Na omáčku se nejčastěji používá hovězí zadní. Při správné přípravě se během dušení rozpadá na vlákna a doslova se rozplývá na jazyku. Klíčem je pomalé dušení – na tomto jídle se nevyplácí spěchat. A právě tady přichází ke slovu i hořčice. Ta totiž není jen kořením, ale zároveň pomáhá masu křehnout a dodává celé omáčce jemně pikantní chuť.

V kombinaci s cibulí, bobkovým listem a novým kořením vzniká omáčka, která má šmrnc, a přesto působí domácky a útulně. Každý talíř jako by nesl kus tradice i nostalgie – připomíná nedělní obědy u babičky a rodinnou pohodu.

A nesmíme zapomenout na bramborovou kaši. Zdánlivě obyčejná příloha se v tomto případě mění v dokonalého partnera. Správně vyšlehaná, s trochou másla a mléka, má hedvábnou konzistenci a dokáže nasát šťávu z omáčky. Každá lžíce pak spojuje jemnost kaše s výraznou chutí masa a omáčky v jeden lahodný celek.

Možná i proto se hovězí na hořčici často označuje jako „jídlo, které chutná jako od babičky“. Má v sobě kus nostalgie, rodinné tradice a především chuť, která se nikdy neomrzí. Stačí dát masu čas, přidat ten správný dotek hořčice a vznikne pokrm, který z obyčejného oběda udělá malý svátek.

Přesný recept

Počet porcí: 8  Doba přípravy: 80 minut (v papiňáku), cca 2 hodiny v klasickém hrnci Kalorie: 103 kcal na porci

Suroviny:

  • 1 kg hovězího zadního
  • 3 cibule
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • sůl, pepř
  • vývar nebo voda
  • tuk na restování

Na bramborovou kaši:

  • 1 kg brambor
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla
  • sůl

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme tuk a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Restujeme ji dozlatova spolu s bobkovým listem a novým kořením.
  2. Přidáme maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme a krátce opečeme ze všech stran.
  3. Vmícháme obě hořčice a zalijeme vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso téměř ponořené.
  4. Dusíme doměkka – v papiňáku asi hodinu, v běžném hrnci dvě hodiny.
  5. Měkké maso vyjmeme, omáčku rozmixujeme dohladka a dochutíme solí. Maso vrátíme zpět do omáčky.
  6. Mezitím si připravíme kaši – oloupané brambory uvaříme doměkka, slijeme, rozšťoucháme, přidáme máslo a horké mléko a vyšleháme dohladka.

Podáváme na hluboký talíř – porci jemné kaše, na ní kousky masa a omáčku. Klasika, která potěší rodinu i hosty.

Zdroj: Autorský text Žádný Špeky

Další články