Hlavní obsah
 Žádný špeky

Chalupářské lečo: Česká klasika, která převálcuje maďarský originál?

Lukáš Erlebach
Foto: Lukáš Erlebach / Žádný Špeky

Chalupářské lečo

Chalupářské lečo není jen jídlo, ale kus českého léta na talíři. Jemně sladkokyselá chuť, spousta šťavnaté zeleniny, vajíčko navrch a tajemství, které ho odlišuje od maďarského originálu. Proč je právě tahle verze tak oblíbená?

Reklama

Článek

Chalupářské lečo a česká tradice

Lečo je pokrm, který se v Česku zabydlel natolik, že ho často považujeme spíš za naši vlastní klasiku než za jídlo původem z Maďarska. Zatímco maďarská verze bývá hutná, ostrá a skoro vždy obsahuje klobásu, ta česká si našla svůj vlastní rukopis. Je jemnější, s lehce sladkokyselým základem, a důležitou roli v ní hrají vejce. Výsledkem je chuť, která se nám vybaví při vzpomínce na léto u babičky nebo víkend na chalupě.

Základem dobrého leča je vždy zelenina – sladké papriky, šťavnatá rajčata a cibule, které se pomalu dusí, dokud nepustí všechny šťávy. V jednoduchosti je síla a právě v tom tkví kouzlo českého chalupářského leča. Ať už ho připravíte na chatě, při rodinném obědě, nebo večer po práci, vždycky voní po létě a navodí atmosféru klidu.

Tajemství octa, cukru a vajíčka

To, co odlišuje české lečo od maďarského originálu, je kombinace octa a cukru, která vytvoří jemně sladkokyselý podtón. Vejce pak celé jídlo propojí a zjemní. Tahle trojice ingrediencí promění jednoduchý zeleninový základ v pokrm, který je chuťově vyvážený a snadno si získá srdce každého strávníka.

Recept na chalupářské lečo

Pokud si chcete připravit poctivé české chalupářské lečo, tady je osvědčený recept:

Počet porcí: 4 Doba přípravy: 25 minut Energie: cca 80 kcal na porci

Suroviny

  • 1 cibule
  • 2 papriky
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 vejce
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 200 g párků (nejlépe debrecínských nebo chilli)
  • 5 rajčat

Postup

1. V hrnci rozehřejte trochu tuku a osmahněte nakrájenou cibuli spolu s novým kořením a bobkovým listem.

2. Přidejte na kolečka nakrájené párky a krátce je opečte.

3. Vsypte proužky papriky, nechte je změknout a poté přidejte nakrájená rajčata. Přisypte cukr, vlijte ocet, osolte, opepřete a lehce podlijte vodou. Nechte dusit zhruba 10 minut.

4. Vmíchejte mletou papriku a poté vlijte rozšlehaná vejce. Chvíli nechte probublávat a pak jemně promíchejte, aby se vejce rovnoměrně zapracovala.

5. Před podáváním vyjměte bobkový list i nové koření a případně dochuťte.

Proč české lečo vítězí

Možná je to právě ta jednoduchost a nostalgie, která dělá z chalupářského leča oblíbený pokrm. Maďarský originál má bezpochyby své kouzlo, ale česká verze je úzce spjatá s naší tradicí. Připomíná společné letní obědy, chvíle na chatě a vůni, která se line celým domem.

Chalupářské lečo není jen jídlo. Je to vzpomínka, příběh a kus českého léta na talíři.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Další články