Hlavní obsah
 Žádný špeky

Cuketový perník: vláčný dezert, který si můžete dopřát bez výčitek

Lukáš Erlebach
Foto: Žádný Špeky / Lukáš Erlebach

Cuketový perník

Cuketový perník možná na první pohled působí netradičně, ale výsledek vás překvapí. Díky cuketě je těsto vláčné, jemné a přitom méně kalorické. Spojení kakaa, čokolády, rumu a perníkového koření vytváří dezert, který chutná bohatě, ale nezatíží žaludek.

Reklama

Článek

Cuketa – tajná ingredience pro vláčné těsto

Cuketa je v pečení malý zázrak. Obsahuje přes 90 % vody, takže dodá těstu přirozenou vlhkost, aniž by bylo potřeba tolik oleje nebo másla. Díky tomu je perník lehčí, nadýchanější a stravitelnější. Vitaminy, minerály a vláknina jsou jen příjemným bonusem, takže dezert není jen chutný, ale i o něco výživnější.

Proč dát cuketovému perníku šanci

Klasický perník bývá často hutný, sladký a bohatý na olej. Jenže už pár drobných úprav dokáže udělat velký rozdíl. Cuketa nahrazuje část tuku, aniž by se ztratila vláčnost nebo chuť. Výsledek je lehký, jemný a přesto plný výrazných tónů kakaa a čokolády. A nebojte se – chuť cukety v perníku vůbec nepoznáte.

Recept: vláčný cuketový perník

Suroviny

  • 3 PL cukru
  • 1 střední cuketa
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 3 vejce
  • 3 PL kakaa
  • 2 tabulky čokolády
  • 5 cl rumu
  • 25 dkg vlašských ořechů
  • strouhaný kokos
  • 3 PL hladké mouky

Postup

1. Nahrubo nastrouhanou cuketu dejte do mísy a přidejte vejce, kypřící prášek, kakao, 20 dkg rozemletých ořechů, cukr a mouku.

2. Směs dobře promíchejte a přelijte do vymazaného pekáčku.

3. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 30–40 minut. Konzistence těsta je o něco hutnější než klasický perník – spíš připomíná brownies.

4. Mezitím si do hrnku nalámejte čokoládu, přidejte kousek másla a nechte rozpustit v mikrovlnce. Poté vmíchejte rum.

5. Upečený perník potřete čokoládovou polevou a posypte zbytkem ořechů a kokosem. Nechte ztuhnout a můžete podávat.

Dezert, který vás nezatíží

Cuketový perník je ideální volbou, pokud hledáte lehčí sladkost, kterou si můžete dopřát bez výčitek. Skvěle se hodí jako dezert po obědě, k odpolední kávě nebo na rodinné oslavy. A největší kouzlo? Na chuti nepoznáte, že je v něm cuketa – zůstane jen jemná vláčnost a bohatá vůně perníkového koření.

Zdroj: zadnyspeky.cz, zdravopedie (odkaz)

Další články