Článek
Cuketa – tajná ingredience pro vláčné těsto
Cuketa je v pečení malý zázrak. Obsahuje přes 90 % vody, takže dodá těstu přirozenou vlhkost, aniž by bylo potřeba tolik oleje nebo másla. Díky tomu je perník lehčí, nadýchanější a stravitelnější. Vitaminy, minerály a vláknina jsou jen příjemným bonusem, takže dezert není jen chutný, ale i o něco výživnější.
Proč dát cuketovému perníku šanci
Klasický perník bývá často hutný, sladký a bohatý na olej. Jenže už pár drobných úprav dokáže udělat velký rozdíl. Cuketa nahrazuje část tuku, aniž by se ztratila vláčnost nebo chuť. Výsledek je lehký, jemný a přesto plný výrazných tónů kakaa a čokolády. A nebojte se – chuť cukety v perníku vůbec nepoznáte.
Recept: vláčný cuketový perník
Suroviny
- 3 PL cukru
- 1 střední cuketa
- 1 kypřící prášek do perníku
- 3 vejce
- 3 PL kakaa
- 2 tabulky čokolády
- 5 cl rumu
- 25 dkg vlašských ořechů
- strouhaný kokos
- 3 PL hladké mouky
Postup
1. Nahrubo nastrouhanou cuketu dejte do mísy a přidejte vejce, kypřící prášek, kakao, 20 dkg rozemletých ořechů, cukr a mouku.
2. Směs dobře promíchejte a přelijte do vymazaného pekáčku.
3. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 30–40 minut. Konzistence těsta je o něco hutnější než klasický perník – spíš připomíná brownies.
4. Mezitím si do hrnku nalámejte čokoládu, přidejte kousek másla a nechte rozpustit v mikrovlnce. Poté vmíchejte rum.
5. Upečený perník potřete čokoládovou polevou a posypte zbytkem ořechů a kokosem. Nechte ztuhnout a můžete podávat.
Dezert, který vás nezatíží
Cuketový perník je ideální volbou, pokud hledáte lehčí sladkost, kterou si můžete dopřát bez výčitek. Skvěle se hodí jako dezert po obědě, k odpolední kávě nebo na rodinné oslavy. A největší kouzlo? Na chuti nepoznáte, že je v něm cuketa – zůstane jen jemná vláčnost a bohatá vůně perníkového koření.
Zdroj: zadnyspeky.cz, zdravopedie (odkaz)