Článek
Jsou jídla, která vás přenesou zpět domů, ještě než se vůbec otevře trouba. A právě takový je vepřový bok pečený na kysaném zelí – jednoduchý, poctivý a přesto naprosto výjimečný recept, který se u nás v rodině předává z generace na generaci. Nejenže si na něm skvěle pochutnáte hned po upečení, ale mnozí tvrdí, že druhý den, vychlazený a nakrájený na tenké plátky, chutná ještě lépe.
Lahůdka i za studena
Hlavní kouzlo tohohle jídla je právě v jeho variabilitě. Když bok necháte vychladnout, šťávy se spojí, tuk ztuhne a maso nasákne chuť zelí i koření. Nakrájené na tenké plátky je to skvělá pochoutka – ideální k čerstvému chlebu, jako chuťovka k pivu nebo prostě jen tak, rovnou z lednice.
Nejlepší je vyvážený kus masa
Ačkoli jde o recept z vepřového boku, nevyplatí se sahat po kusech, které jsou příliš prorostlé. Zvolte takový, kde je kromě tuku i dostatek libového masa – právě ta vyváženost dodá výslednému pokrmu dokonalou chuť, aniž by byl příliš těžký.
Teplá verze? Domácí pohoda na talíři
Pokud nevydržíte čekat, až bok vychladne, dejte si ho hned z trouby. Podávejte s vařenými brambory, šťouchanými bramborami s cibulkou nebo domácím knedlíkem. Spolu s pečeným kysaným zelím vytvoříte jídlo jako z chalupy – hutné, voňavé a dokonale syté.
Recept: Vepřový bok na kysaném zelí
Počet porcí: 10 porcí Doba přípravy: 2,5 hodiny Energetická hodnota: cca 396 kcal / porce
Suroviny:
- 1,5 kg libovějšího vepřového boku
- 1 balení kysaného zelí
- 2 cibule
- 2 lžíce kmínu
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- sádlo, sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Pekáček vymažte sádlem a promíchejte v něm kysané zelí s nakrájenou cibulí.
- Vepřový bok ze všech stran potřete hořčicí, osolte, opepřete a posypte kmínem.
- Položte bok na zelí, pekáček lehce podlijte vodou, zakryjte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 175 °C. Pečte přibližně 2 hodiny.
- Po dvou hodinách sejměte alobal, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě 30 minut, dokud kůrčička nezíská krásně zlatavou barvu.
Ať už si ho vychutnáte teplý s bramborami, nebo studený na chlebu, tenhle recept nikdy nezklame. Je to jídlo, které propojuje vůně dětství, chuť domova a poctivou kuchyni, jakou znaly už naše babičky.
Zdroj: Žádný Špeky