Hlavní obsah
 Žádný špeky

Staročeský vepřový bok na kysaném zelí: Poctivá klasika, která chutná teplá i studená

Lukáš Erlebach
Foto: Lukáš Erlebach / Žádný Špeky

Pečený bok s kysaným zelím

Staročeský vepřový bok pečený na kysaném zelí je poctivá klasika, která voní domovem. Šťavnaté maso, křupavá kůrčička a chuť zelí tvoří dokonalou kombinaci. Chutná skvěle teplý s bramborem i studený na chlebu – recept, který se v rodinách předává po generace.

Reklama

Článek

Jsou jídla, která vás přenesou zpět domů, ještě než se vůbec otevře trouba. A právě takový je vepřový bok pečený na kysaném zelí – jednoduchý, poctivý a přesto naprosto výjimečný recept, který se u nás v rodině předává z generace na generaci. Nejenže si na něm skvěle pochutnáte hned po upečení, ale mnozí tvrdí, že druhý den, vychlazený a nakrájený na tenké plátky, chutná ještě lépe.

Lahůdka i za studena

Hlavní kouzlo tohohle jídla je právě v jeho variabilitě. Když bok necháte vychladnout, šťávy se spojí, tuk ztuhne a maso nasákne chuť zelí i koření. Nakrájené na tenké plátky je to skvělá pochoutka – ideální k čerstvému chlebu, jako chuťovka k pivu nebo prostě jen tak, rovnou z lednice.

Nejlepší je vyvážený kus masa

Ačkoli jde o recept z vepřového boku, nevyplatí se sahat po kusech, které jsou příliš prorostlé. Zvolte takový, kde je kromě tuku i dostatek libového masa – právě ta vyváženost dodá výslednému pokrmu dokonalou chuť, aniž by byl příliš těžký.

Teplá verze? Domácí pohoda na talíři

Pokud nevydržíte čekat, až bok vychladne, dejte si ho hned z trouby. Podávejte s vařenými brambory, šťouchanými bramborami s cibulkou nebo domácím knedlíkem. Spolu s pečeným kysaným zelím vytvoříte jídlo jako z chalupy – hutné, voňavé a dokonale syté.

Recept: Vepřový bok na kysaném zelí

Počet porcí: 10 porcí Doba přípravy: 2,5 hodiny Energetická hodnota: cca 396 kcal / porce

Suroviny:

  • 1,5 kg libovějšího vepřového boku
  • 1 balení kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 2 lžíce kmínu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • sádlo, sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Pekáček vymažte sádlem a promíchejte v něm kysané zelí s nakrájenou cibulí.
  2. Vepřový bok ze všech stran potřete hořčicí, osolte, opepřete a posypte kmínem.
  3. Položte bok na zelí, pekáček lehce podlijte vodou, zakryjte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 175 °C. Pečte přibližně 2 hodiny.
  4. Po dvou hodinách sejměte alobal, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě 30 minut, dokud kůrčička nezíská krásně zlatavou barvu.

Ať už si ho vychutnáte teplý s bramborami, nebo studený na chlebu, tenhle recept nikdy nezklame. Je to jídlo, které propojuje vůně dětství, chuť domova a poctivou kuchyni, jakou znaly už naše babičky.

Další články