Hlavní obsah
 Žádný špeky

Pět šálků denně? Vědci tvrdí, že je to pro většinu lidí bezpečné

Lukáš Erlebach
Foto: Freepik

Káva už dávno není démonem, jak bývala líčena v minulosti. Moderní výzkumy ukazují, že ani několik šálků denně nepředstavuje pro zdravého člověka riziko. Naopak – pití kávy se spojuje s nižší úmrtností na srdeční choroby a dalšími pozitivními účinky na organismus.

Reklama

Článek

Káva je neodmyslitelnou součástí každodenního života milionů lidí. Přesto se o ní dlouho tradovalo, že zvyšuje tlak, ničí srdce a není vhodná pro těhotné ženy. Tyto obavy ale věda v posledních letech výrazně koriguje. Ukazuje se, že mírná a pravidelná konzumace přináší více benefitů než rizik.

Káva a kardiovaskulární systém

Kofeinmůže krátkodobě tlak zvýšit, ale dlouhodobý negativní vliv nebyl prokázán. Naopak, podle kardiologických studií mají lidé, kteří pijí několik káv denně, menší riziko srdečních onemocnění. Účinky se přisuzují antioxidačním látkám, které chrání cévy před poškozením.

Nápoj s mlékem není škodlivý – starší tvrzení o „zahleňování“ nemají oporu v datech. Mléko může snížit kyselost kávy a učinit ji přívětivější pro žaludek, i když někomu s vyšším věkem může působit potíže se stravitelností.

Skutečně jediným jasně prokázaným negativem je dopad na spánek. Kofein prodlužuje dobu usínání a zkracuje hluboký spánek. Odborníci proto doporučují dát si poslední kávu nejpozději šest hodin před tím, než si jdete lehnout.

Foto: Freepik

Káva a zdraví

Zvyk, ne závislost

Často se mluví o závislosti na kávě, ale jde spíše o zvyk. Lidé mohou při vysazení pociťovat únavu nebo bolest hlavy, ale kofein nespouští v mozku mechanismy podobné drogám.

Bezpečné množství

Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovuje denní hranici na 400 mg kofeinu, tedy zhruba čtyři až pět šálků. Těhotné ženy nebo lidé se srdečními potížemi by měli dávku snížit na polovinu.

Ledviny, trávení a další účinky

Výzkumy ukazují, že kávaledvinám neškodí, naopak může jejich funkci podpořit. Trávicí trakt na ni reaguje urychlením peristaltiky a lepším trávením. U citlivějších jedinců však kyselost může vyvolat potíže, proto se doporučuje kvalitní espresso místo „turka“.

Překvapivé benefity

Vědecké práce z posledních let naznačují, že pravidelná konzumace kávy souvisí s nižším rizikem vzniku diabetu 2. typu, lepší citlivostí na inzulín a snížením markerů zánětu. Polyfenoly v kávě působí jako antioxidanty a přispívají k ochraně buněk.

Z černého nápoje, který byl dříve symbolem zdravotního rizika, se stává spíše podpůrný prostředek zdraví. Pití čtyř až pěti šálků denně je pro většinu lidí bezpečné a často i prospěšné. Klíčová je střídmost, správný čas konzumace a vědomí, že káva nemůže nahradit zdravý životní styl – ale může být jeho příjemným doplňkem.

Zdroj: nih.gov (odkaz), nature.com (odkaz), seznamzpravy.cz (odkaz), zadnyspeky.cz

Další články