Hlavní obsah
 Žádný špeky

Tajný recept řezníků: Uzenářský guláš, na který segedín nemá šanci

Lukáš Erlebach
Foto: Lukáš Erlebach / Žádný Špeky

Uzenářský guláš

Uzenářský guláš je recept, který mezi řezníky koluje po generace. Kombinuje poctivou vepřovou plec, pikantní čabajku, šunkové klobásy a kouřovou chuť, která vás dostane. Jakmile ho ochutnáte, na klasický segedín si už ani nevzpomenete.

Reklama

Článek

Guláš, jaký znáte od babičky? Na ten teď zapomeňte. Uzenářský guláš je jiná liga – poctivý, masitý a plný kouřové vůně, kterou umí jen řezníci a uzenáři. Tohle není guláš pro dietáře. Je to jídlo, které se mezi řezníky předává jako rodinné stříbro. Jakmile ho jednou ochutnáte, klasický segedín už vás lákat nebude.

Maso, klobásky a kouřová chuť

Na tomhle receptu je krásné, že neřeší „co do omáčky“, ale kolik masa zvládne hrnec. V jednom pokrmu se potká jemně pikantní čabajka, voňavé uzené a poctivá vepřová plec. Každé maso přinese svůj díl chuti, která se pomalu propojí v bohatý základ.

Uzenářský guláš není moderní výstřelek. Je to návrat k tomu, co fungovalo po generace. Žádné šizení masem a litry omáčky – tohle jídlo zasytí chlapa po práci, udělá radost fajnšmekrovi a připomene, jak chutná poctivá česká kuchyně.

Mrkněte na videorecept, který ukazuje postup krok za krokem. Najdete v něm všechno, co potřebujete – a hlavně hodně masa.

Recept: Uzenářský guláš

Počet porcí: 6 Doba přípravy: cca 1,5 hodiny Kalorie: přibližně 204 kcal

Suroviny

  • 4 cibule
  • 1 rajský protlak
  • 0,5 kg vepřové plece
  • 2 čabajky
  • 2 šunkové klobásy
  • 1 ležák
  • 2 PL mleté papriky
  • 1 ČL kmínu
  • 5 stroužků česneku
  • Sůl, pepř podle chuti
  • Chilli nebo majoránka (volitelné)
  • Ovesné vločky na zahuštění (volitelné)

Postup

  1. Cibule jako základ V hlubší pánvi zprudka opečeme na větší kousky nakrájenou cibuli dozlatova. Přímo k ní přidáme kmín, trochu soli a pepře.
  2. Maso na kostky Přidáme vepřovou plec nakrájenou na větší kostky. Osolíme, opepříme a krátce opečeme.
  3. Klobásky pro chuť Přidáme na kolečka nakrájené čabajky a šunkové klobásy. Klidně je předem oloupejte.
  4. Koření a protlak Přimícháme rajský protlak a mletou papriku. Lehce zapražíme, aby se uvolnila vůně, a podlijeme ležákem.
  5. Pomalé dušení Hrnec přiklopíme a necháme vařit buď 30 minut v papiňáku, nebo cca hodinu na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
  6. Finální dochucení Nakonec vmícháme nastrouhaný česnek. Kdo má rád, může přidat chilli nebo majoránku. Pokud chcete guláš hustší, rozmixujte trochu ovesných vloček a přidejte je do základu.

Tip na závěr

Podávejte s čerstvým chlebem nebo křupavou bagetou. A pokud chcete chuť ještě zvýraznit, zkuste guláš nechat odležet do druhého dne – druhý den je totiž ještě lepší.

Další články