Článek
Guláš, jaký znáte od babičky? Na ten teď zapomeňte. Uzenářský guláš je jiná liga – poctivý, masitý a plný kouřové vůně, kterou umí jen řezníci a uzenáři. Tohle není guláš pro dietáře. Je to jídlo, které se mezi řezníky předává jako rodinné stříbro. Jakmile ho jednou ochutnáte, klasický segedín už vás lákat nebude.
Maso, klobásky a kouřová chuť
Na tomhle receptu je krásné, že neřeší „co do omáčky“, ale kolik masa zvládne hrnec. V jednom pokrmu se potká jemně pikantní čabajka, voňavé uzené a poctivá vepřová plec. Každé maso přinese svůj díl chuti, která se pomalu propojí v bohatý základ.
Uzenářský guláš není moderní výstřelek. Je to návrat k tomu, co fungovalo po generace. Žádné šizení masem a litry omáčky – tohle jídlo zasytí chlapa po práci, udělá radost fajnšmekrovi a připomene, jak chutná poctivá česká kuchyně.
Mrkněte na videorecept, který ukazuje postup krok za krokem. Najdete v něm všechno, co potřebujete – a hlavně hodně masa.
Recept: Uzenářský guláš
Počet porcí: 6 Doba přípravy: cca 1,5 hodiny Kalorie: přibližně 204 kcal
Suroviny
- 4 cibule
- 1 rajský protlak
- 0,5 kg vepřové plece
- 2 čabajky
- 2 šunkové klobásy
- 1 ležák
- 2 PL mleté papriky
- 1 ČL kmínu
- 5 stroužků česneku
- Sůl, pepř podle chuti
- Chilli nebo majoránka (volitelné)
- Ovesné vločky na zahuštění (volitelné)
Postup
- Cibule jako základ V hlubší pánvi zprudka opečeme na větší kousky nakrájenou cibuli dozlatova. Přímo k ní přidáme kmín, trochu soli a pepře.
- Maso na kostky Přidáme vepřovou plec nakrájenou na větší kostky. Osolíme, opepříme a krátce opečeme.
- Klobásky pro chuť Přidáme na kolečka nakrájené čabajky a šunkové klobásy. Klidně je předem oloupejte.
- Koření a protlak Přimícháme rajský protlak a mletou papriku. Lehce zapražíme, aby se uvolnila vůně, a podlijeme ležákem.
- Pomalé dušení Hrnec přiklopíme a necháme vařit buď 30 minut v papiňáku, nebo cca hodinu na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
- Finální dochucení Nakonec vmícháme nastrouhaný česnek. Kdo má rád, může přidat chilli nebo majoránku. Pokud chcete guláš hustší, rozmixujte trochu ovesných vloček a přidejte je do základu.
Tip na závěr
Podávejte s čerstvým chlebem nebo křupavou bagetou. A pokud chcete chuť ještě zvýraznit, zkuste guláš nechat odležet do druhého dne – druhý den je totiž ještě lepší.
Zdroj: Zadnyspeky.cz