Článek
Poctivá klasika v moderním kabátě
Když se řekne sekaná, většina si představí hnědý bochník s cibulkou a proužky slaniny nahoře. Jenže tahle verze se nebojí změn. Slanina a šunka nejsou na povrchu, ale schované uvnitř, kde jejich tuk a vůně promění obyčejné maso v delikatesu. Díky tomu zůstává roláda vláčná a šťavnatá, a přitom si zachovává krásně křupavou kůrku.
Schwarzwaldská šunka – kouřová duše rolády
Není to jen ozdoba. Tahle německá šunka z horského pohoří Schwarzwald se udí na jalovcovém dřevě a zraje na čerstvém vzduchu. Její chuť je jemná, ale výrazná – a právě to dává sekané hloubku. Když se vloží mezi vrstvy masa, pustí tuk, vůni a spojí všechny chutě do harmonického celku.
Kouzlo pomalého pečení
Správná sekaná nesmí být uspěchaná. Potřebuje čas, aby pustila šťávu, a pak trpělivost, aby povrch zezlátnul do křupava. Prvních šedesát minut pečení v alobalu ji chrání před vysušením, a když se na závěr odklopí, vytvoří se dokonalá kůrka. Když ji pak krájíte, lehce praskne – a ta vůně? Taková, že sousedé začnou hledat, odkud jde.
Vejce v sekané není žádná dekorace, ale symbol. Připomíná časy, kdy se vařilo z mála, ale s fantazií. Při rozkrojení odhalí krásně žlutý střed, který lahodně kontrastuje s masem a šunkou. Zároveň pomáhá držet tvar a šťavnatost i po vychladnutí, takže tahle roláda chutná skvěle i druhý den.
Suroviny
- 500 g mletého masa (ideálně mix vepřového a hovězího)
- ½ menšího celeru
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 2 celozrnné housky
- 2 dcl mléka
- 8 stroužků česneku
- 10 vajec (6 do směsi, 4 natvrdo dovnitř)
- 250 g eidamu
- 150 g schwarzwaldské šunky
- sůl, pepř
- strouhanka dle potřeby
Postup
1. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na troše oleje.
2. Do mísy dejte mleté maso, nastrouhaný celer, mrkev a sýr. Přidejte cibuli, rozmočené housky v mléce a vajíčka. Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek.
3. Vypracujte hladkou směs, která drží tvar. Pokud je příliš řídká, přidejte trochu strouhanky.
4. Na pečicí papír rozprostřete těsto do obdélníku, doprostřed rozložte plátky schwarzwaldské šunky a vejce natvrdo.
5. Pomocí papíru zarolujte do tvaru rolády a utěsněte konce.
6. Zabalte do alobalu a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 60 minut.
7. Poté alobal odstraňte a dopékejte dalších 15 minut na 200 °C, dokud povrch nezezlátne a nezkřupne.
8. Nechte chvíli odpočinout a krájejte ostrým nožem na plátky.
Podávejte s bramborovou kaší, hořčicí a kyselou okurkou – nebo klidně jen s krajícem čerstvého chleba.
Závěr
Sekaná bývala jídlem nedělních obědů, kdy se celý dům plnil její vůní. Tahle moderní verze s černolesní šunkou a sýrem si ale zachovává tu stejnou poctivost, jen přidává špetku nápadu. Když ji podáte s bramborovou kaší, okurkou nebo klidně i se studeným bramborovým salátem, vrátí vás do dětství – ale s chutí, která obstojí i dnes.
Zdroj: autorský text Žádný Špeky









