Hlavní obsah
 Žádný špeky

Šťavnatá sekaná roláda: rodinná klasika v lepším kabátě

Lukáš Erlebach
Foto: Lukáš Erlebach / Žádný Špeky

Sekaná roláda

Tahle sekaná roláda spojuje poctivé maso, jemné koření a překvapení v podobě celého vajíčka ukrytého uprostřed. Výsledek je šťavnatý, krásně drží tvar a na řezu vypadá tak dobře, že si řekne o místo i na svátečním stole.

Reklama

Článek

Poctivá klasika v moderním kabátě

Když se řekne sekaná, většina si představí hnědý bochník s cibulkou a proužky slaniny nahoře. Jenže tahle verze se nebojí změn. Slanina a šunka nejsou na povrchu, ale schované uvnitř, kde jejich tuk a vůně promění obyčejné maso v delikatesu. Díky tomu zůstává roláda vláčná a šťavnatá, a přitom si zachovává krásně křupavou kůrku.

Schwarzwaldská šunka – kouřová duše rolády

Není to jen ozdoba. Tahle německá šunka z horského pohoří Schwarzwald se udí na jalovcovém dřevě a zraje na čerstvém vzduchu. Její chuť je jemná, ale výrazná – a právě to dává sekané hloubku. Když se vloží mezi vrstvy masa, pustí tuk, vůni a spojí všechny chutě do harmonického celku.

Kouzlo pomalého pečení

Správná sekaná nesmí být uspěchaná. Potřebuje čas, aby pustila šťávu, a pak trpělivost, aby povrch zezlátnul do křupava. Prvních šedesát minut pečení v alobalu ji chrání před vysušením, a když se na závěr odklopí, vytvoří se dokonalá kůrka. Když ji pak krájíte, lehce praskne – a ta vůně? Taková, že sousedé začnou hledat, odkud jde.

Vejce v sekané není žádná dekorace, ale symbol. Připomíná časy, kdy se vařilo z mála, ale s fantazií. Při rozkrojení odhalí krásně žlutý střed, který lahodně kontrastuje s masem a šunkou. Zároveň pomáhá držet tvar a šťavnatost i po vychladnutí, takže tahle roláda chutná skvěle i druhý den.

Suroviny

  • 500 g mletého masa (ideálně mix vepřového a hovězího)
  • ½ menšího celeru
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 2 celozrnné housky
  • 2 dcl mléka
  • 8 stroužků česneku
  • 10 vajec (6 do směsi, 4 natvrdo dovnitř)
  • 250 g eidamu
  • 150 g schwarzwaldské šunky
  • sůl, pepř
  • strouhanka dle potřeby

Postup

1. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na troše oleje.

2. Do mísy dejte mleté maso, nastrouhaný celer, mrkev a sýr. Přidejte cibuli, rozmočené housky v mléce a vajíčka. Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek.

3. Vypracujte hladkou směs, která drží tvar. Pokud je příliš řídká, přidejte trochu strouhanky.

4. Na pečicí papír rozprostřete těsto do obdélníku, doprostřed rozložte plátky schwarzwaldské šunky a vejce natvrdo.

5. Pomocí papíru zarolujte do tvaru rolády a utěsněte konce.

6. Zabalte do alobalu a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 60 minut.

7. Poté alobal odstraňte a dopékejte dalších 15 minut na 200 °C, dokud povrch nezezlátne a nezkřupne.

8. Nechte chvíli odpočinout a krájejte ostrým nožem na plátky.

Podávejte s bramborovou kaší, hořčicí a kyselou okurkou – nebo klidně jen s krajícem čerstvého chleba.

Závěr

Sekaná bývala jídlem nedělních obědů, kdy se celý dům plnil její vůní. Tahle moderní verze s černolesní šunkou a sýrem si ale zachovává tu stejnou poctivost, jen přidává špetku nápadu. Když ji podáte s bramborovou kaší, okurkou nebo klidně i se studeným bramborovým salátem, vrátí vás do dětství – ale s chutí, která obstojí i dnes.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Další články