Článek
Když se řekne sloní žrádlo…
V devadesátkách se objevovalo skoro všude – na stolech při rodinných oslavách, ve školních jídelnách i na chlebíčcích při Silvestru. Sloní žrádlo bylo ztělesněním tehdejší české kuchyně: jednoduché, syté a s ingrediencemi, které byly vždy po ruce.
Jenže doba se změnila. Dnes už hledáme recepty, které nejen chutnají, ale i trochu dávají smysl. Klasická verze pomazánky bývala těžká – často plná majonézy, tučné uzeniny a přesolená. Dnešní varianta ale ukazuje, že i starý recept může dýchat novým životem.
Kuchyň, která spojuje generace
Možná jste tuhle pomazánku poprvé ochutnali u babičky nebo na rodinné oslavě, kde se k ní podávaly nakrojené rohlíky a plátky papriky navrch. Dnes se vrací do kuchyní nejen jako nostalgie, ale i jako univerzální jídlo, které se hodí pro každou příležitost.
Na chlebíček? Skvělé. K topince nebo domácímu chlebu? Ještě lepší. A když ji necháte pár hodin odležet v lednici, rozvine chuť ještě víc. Navíc se dá snadno přizpůsobit – stačí přidat kousek nakrájeného kuřecího masa nebo tofu a máte nový twist na známé téma.
Malý návrat do dětství
Sloní žrádlo není jen o chuti. Je to vzpomínka na dobu, kdy recepty vznikaly z dostupných surovin, a přesto měly duši. Kdy se v kuchyni neřešily kalorie, ale to, aby bylo co dát na stůl a všichni si pochutnali.
Dnes se díky moderním úpravám stává symbolem spojení generací – něco, co připomíná staré časy, ale zároveň odpovídá tomu, jak jíme dnes. Poctivě, s rozumem a s chutí.
Recept: Sloní žrádlo (moderní verze)
Počet porcí: 10 Doba přípravy: 15 minut Kalorie: cca 235 kcal / porce
Suroviny:
- 1 PL oleje
- 2 PL kečupu
- 2 PL hořčice
- 1 dcl láku z okurek
- 1 PL třtinového cukru
- 1 PL rajského protlaku
- 500 g měkkého salámu
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce, vařená natvrdo
- 3 menší sterilované okurky
- 200 g eidamu (nahrubo nastrouhaného)
- 100 g pomazánkového másla
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte rajský protlak, kečup, hořčici, lák z okurek a cukr. Pomalu přiveďte k varu a nechte 5 minut provařit, aby se chutě spojily.
- Do velké mísy nastrouhejte salám, eidam, okurky a vejce. Přidejte nasekanou cibuli a prolisovaný česnek.
- Vmíchejte pomazánkové máslo a ochuťte solí a pepřem.
- Nakonec přilijte vychladlou kečupovou směs a vše důkladně promíchejte.
- Dejte alespoň na hodinu do lednice, aby se chutě rozležely.
Podávejte s čerstvým chlebem, topinkou nebo jako originální chlebíčkovou směs.
Zdroj: Autorský text Žádný Špeky









