Hlavní obsah
 Žádný špeky

Sloní žrádlo: retro pomazánka, která se vrací v lepší formě

Lukáš Erlebach
Foto: Lukáš Erlebach / : Žádný Špeky

Sloní žrádlo

Sloní žrádlo – recept, který zní trochu bláznivě, ale znají ho snad všichni, kdo zažili devadesátky. Tahle ikonická pomazánka se teď vrací na stůl v nové, odlehčené podobě. Pořád s výraznou chutí, jen s menším množstvím majonézy a větší porcí čerstvosti.

Reklama

Článek

Když se řekne sloní žrádlo…

V devadesátkách se objevovalo skoro všude – na stolech při rodinných oslavách, ve školních jídelnách i na chlebíčcích při Silvestru. Sloní žrádlo bylo ztělesněním tehdejší české kuchyně: jednoduché, syté a s ingrediencemi, které byly vždy po ruce.

Jenže doba se změnila. Dnes už hledáme recepty, které nejen chutnají, ale i trochu dávají smysl. Klasická verze pomazánky bývala těžká – často plná majonézy, tučné uzeniny a přesolená. Dnešní varianta ale ukazuje, že i starý recept může dýchat novým životem.

Kuchyň, která spojuje generace

Možná jste tuhle pomazánku poprvé ochutnali u babičky nebo na rodinné oslavě, kde se k ní podávaly nakrojené rohlíky a plátky papriky navrch. Dnes se vrací do kuchyní nejen jako nostalgie, ale i jako univerzální jídlo, které se hodí pro každou příležitost.

Na chlebíček? Skvělé. K topince nebo domácímu chlebu? Ještě lepší. A když ji necháte pár hodin odležet v lednici, rozvine chuť ještě víc. Navíc se dá snadno přizpůsobit – stačí přidat kousek nakrájeného kuřecího masa nebo tofu a máte nový twist na známé téma.

Malý návrat do dětství

Sloní žrádlo není jen o chuti. Je to vzpomínka na dobu, kdy recepty vznikaly z dostupných surovin, a přesto měly duši. Kdy se v kuchyni neřešily kalorie, ale to, aby bylo co dát na stůl a všichni si pochutnali.

Dnes se díky moderním úpravám stává symbolem spojení generací – něco, co připomíná staré časy, ale zároveň odpovídá tomu, jak jíme dnes. Poctivě, s rozumem a s chutí.

Recept: Sloní žrádlo (moderní verze)

Počet porcí: 10 Doba přípravy: 15 minut Kalorie: cca 235 kcal / porce

Suroviny:

  • 1 PL oleje
  • 2 PL kečupu
  • 2 PL hořčice
  • 1 dcl láku z okurek
  • 1 PL třtinového cukru
  • 1 PL rajského protlaku
  • 500 g měkkého salámu
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce, vařená natvrdo
  • 3 menší sterilované okurky
  • 200 g eidamu (nahrubo nastrouhaného)
  • 100 g pomazánkového másla
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte rajský protlak, kečup, hořčici, lák z okurek a cukr. Pomalu přiveďte k varu a nechte 5 minut provařit, aby se chutě spojily.
  2. Do velké mísy nastrouhejte salám, eidam, okurky a vejce. Přidejte nasekanou cibuli a prolisovaný česnek.
  3. Vmíchejte pomazánkové máslo a ochuťte solí a pepřem.
  4. Nakonec přilijte vychladlou kečupovou směs a vše důkladně promíchejte.
  5. Dejte alespoň na hodinu do lednice, aby se chutě rozležely.

Podávejte s čerstvým chlebem, topinkou nebo jako originální chlebíčkovou směs.

Zdroj: Autorský text Žádný Špeky

Další články