Hlavní obsah
 Žádný špeky

Konec uzenin a slaninových chipsů? EU zakázala to, co Češi nejvíce milují

Lukáš Erlebach
Foto: Freepik

Uzeniny

Evropská unie zakázala látky, které dodávaly chipsům, omáčkám a dalším pochoutkám typickou uzenou chuť. Čeští milovníci brambůrků a slaninových dobrot jsou rozhořčeni. Co je čeká?

Reklama

Článek

Rozhodnutí Evropské komise z loňského roku zasáhlo miliony spotřebitelů napříč Evropou. Zákaz osmi typů kouřových aromat, běžně používaných v potravinářství, má chránit zdraví lidí před možnými genotoxickými účinky těchto látek.

Výrobci dostali přechodnou lhůtu: u masných a rybích výrobků až do července 2029, u ostatních potravin, jako jsou chipsy či grilovací omáčky, jen do července 2026. Nové produkty s těmito aromaty už ale uvádět nesmí.

Češi si uzenou chuť zamilovali

Slaninové brambůrky, uzené sýry, barbecue omáčky, instantní polévky – to všechno jsou produkty, kde kouřové aroma hrálo klíčovou roli. Málokdo si uvědomoval, že za specifickou chutí nestojí tradiční uzení, ale chemicky vyrobené aroma.

Foto: Freepik

Uzeniny

Zákaz tak zasáhne nejen potravinářské firmy, ale hlavně běžné zákazníky. Nové receptury budou muset vzniknout bez oblíbené složky, což pravděpodobně ovlivní chuť i celkový zážitek z jídla.

Výrobci hledají cestu ven

Velké značky jako Lay’s, Bohemia či Pringles zatím oficiálně mlčí. V zákulisí se však horečně pracuje na vývoji nových receptur, které by co nejvíce zachovaly původní chuťový profil.

Problém je ale jasný – přímá náhrada za kouřová aromata zatím neexistuje. Vývoj alternativ bude časově náročný a drahý, což se může promítnout i do cen výrobků.

Zákaz má chránit zdraví, říkají odborníci

Evropský úřad pro bezpečnost potravin upozornil, že kouřová aromata obsahují složité směsi látek vznikajících pyrolýzou dřeva. Právě v těchto směsích se mohou vyskytovat složky, které mají potenciální genotoxické účinky – tedy schopnost poškodit DNA.

Cílem zákazu je tedy snížit dlouhodobou expozici nebezpečným látkám, a ochránit tím zdraví spotřebitelů. Zákaz se však netýká jen brambůrků a slaniny, ale i vegetariánských alternativ masa, tofu výrobků či některých fastfoodových jídel.

Připravte se na změnu chutí

Češi si budou muset zvyknout, že jejich oblíbené uzené brambůrky a další pochoutky už nebudou chutnat jako dřív. Výrobce čeká nelehký úkol: najít nové receptury, které osloví zákazníky zvyklé na tradiční chuť. A spotřebitelé? Ti budou možná brzy hledat nové favority na regálech obchodů.

Zdroj: sportdenik.cz (odkaz)

Další články