Hlavní obsah
 Žádný špeky

Vlašský salát, který vrací atmosféru starých lahůdek – ale chutná mnohem líp

Lukáš Erlebach
Foto: Lukáš Erlebach / Žádný Špeky

Vlašský salát

Vlašský salát vznikl jako noblesní delikatesa a postupně se změnil v klasiku českých lahůdek. Dnešní lehčí verze ukazuje, že tenhle salát nemusí být těžký. Stačí pár drobných úprav a rázem v něm ožije původní chuť i poctivost.

Reklama

Článek

Tenhle vlašák tě přenese do doby, kdy bylo pivo za tři padesát

Vlašský salát patří k jídlům, která dokážou probudit víc než chuť. Připomenou atmosféru starých řeznictví, bufetů a večerek, kde se u pultu ozýval zvuk kovových naběraček a člověk si domů nesl kelímek, který měl být „něco dobrého na večer“. Dnešní pohled na vlašák je ale mnohem širší. Jeho kořeny sahají do 19. století, kdy vznikal jako rybí delikatesa inspirovaná zahraniční kuchyní. Tenkrát se těžko hledala souvislost s dnešní panelákovou klasikou.

Od rybího základu k první republice

Když se recept v období první republiky posunul směrem ke kuřecímu masu, získal jiný tón. Jemnější, lehčí, víc společenský. Byl to salát, který se servíroval v kavárnách a restauracích, kde se dbalo na čerstvost. Domácí majonéza, poctivě uvařené maso a vyvážené chutě byly standard. Tahle etapa je dnes skoro zapomenutá, ale právě ona ukazuje, že vlašský salát má větší potenciál, než jen stát v plastovém kelímku v chlaďáku.

Paneláková éra a kelímek na cestu

Socík přinesl úplně jinou definici. Místo kuřete salám, místo domácí majonézy kyblík, místo elegance rychlost. A přesto – právě tahle verze se stala pevnou součástí české každodennosti. Vlašák se jedl s rohlíkem na stojáka, bral se na výlety a málokdo řešil, co v něm vlastně je. Hlavní bylo, že zasytí. A že chutná tak, jak si člověk zvykl.

Část kouzla tvoří nostalgie. Část dostupnost. A velkou roli hraje fakt, že každý zná nějakou „svoji“ verzi, kterou může přizpůsobit. Vlašský salát je jako vzpomínka, která se dá doladit podle sebe. A právě to otevírá dveře k tomu, aby vznikla lehčí a chutnější varianta, kterou si člověk dá i bez obav o večerní žaludek.

Moderní vlašák bez těžkosti

Dnešní trend lehčích jídel vrací vlašáku poctivost. Když se ubralo tuku, přidala se kvalita a nechal prostor zelenině, ukázalo se, že jde o překvapivě svěží salát. Pořád český, pořád výrazný, ale mnohem přívětivější. Takový, který může stát vedle rohlíku jako dřív – jen s tím rozdílem, že po něm člověk nemusí zapínat režim hibernace.

Suroviny

(cca 8 porcí) • 0,5 kg měkkého salámu • 1 pomazánkové máslo • 1 sýr typu žervé • 2 brambory typu A • 3 nakládané okurky • 2 cibule • 1 zakysaná smetana • 2 lžíce plnotučné hořčice • 1 lžíce worcesteru • 1 lžíce cukru • 1 konzerva sterilované zeleniny • sůl a pepř podle chuti • 2 vejce uvařená natvrdo

Postup

Do větší mísy dej žervé, pomazánkové máslo a zakysanou smetanu. Přidej hořčici, worcester, cukr a dochuť solí i pepřem. Všechno pořádně promíchej, aby vznikl hladký základ.

Nastrouhej okurky nahrubo, cibuli nakrájej najemno a přidej k základu. Salám nastrouhej na hrubém struhadle a zbavenou nálevu přisypej sterilovanou zeleninu. Brambory nakrájej na malé kostičky a společně s nakrájenými vejci je vmíchej do mísy.

Salát promíchej a nech v lednici ideálně přes noc. Chutě se propojí a ráno z něj bude úplně jiná liga.

Zdroj: Autorský text Žádný Špeky

Další články

Kachna s kedlubnovým zelím a slaninkou

Kachna se zelím nemusí být složitá ani sváteční záležitost. Když se udělá pomalu, poctivě a bez zbytečné chemie, vznikne jídlo, které provoní byt, potěší...