Hlavní obsah
 Žádný špeky

Tahle zimní verze hermelínové pomazánky chutná líp než naše klasika

Lukáš Erlebach
Foto: Lukáš Erlebach / Žádný Špeky

Hermelínová pomazánka

Česká hermelínová pomazánka většinou stojí na česneku nebo šunce. Tahle zimní verze se inspiruje Skotskem a spojuje hermelín, brusinky, ořechy a jemný medový tón. Výsledek je překvapivě harmonický a výborně se hodí do prosincového období.

Reklama

Článek

Hermelín patří v českých kuchyních mezi stálice. Lidé ho používají na topinky, do utopenců nebo jako základ jednoduchých pomazánek. Stejně jako u spousty klasických surovin ale i tady existuje prostor pro malý posun. Zvlášť v zimě, kdy člověk přirozeně hledá chuť, která má něco hřejivého a zároveň trochu slavnostního.

Inspirace ze Skotska

Na britských ostrovech je během podzimu a zimy naprosto běžné spojení bílého plísňového sýra, sušených brusinek, ořechů a medu. Místní kavárny a malé bistra to prodávají v bagetách nebo v podobě mazací směsi, která patří mezi oblíbené adventní kombinace. Funguje to díky kontrastu sladké a slané chuti a také díky struktuře, která je jemná, ale ne mdle jednotvárná.

Když se tahle kombinace převede do českých podmínek, vyplatí se použít hermelín. Je výraznější, má hutnější tělo a s brusinkami si dobře rozumí. Pomazánkové máslo pak udělá to, co od něj člověk chce. Spojí všechny chutě bez toho, aby přebíjelo hlavní surovinu. Stačí pak přidat trochu hořčice pro živější tón a malé množství medu, které sjednotí zbytek surovin.

Proč to chutná tak dobře

Na první pohled může tahle směs působit nezvykle, ale u podobných zimních jídel je právě tahle rovnováha klíčová. Brusinky přidají kyselkavý akcent, ořechy zase příjemné aroma a hermelín se vším dobře pracuje. Výsledkem je pomazánka, která chutná plně, ale není těžká a rozhodně nepůsobí extravagantně. Spíš připomíná něco, co by doma mohlo fungovat stejně přirozeně jako klasická česká verze.

Ať už se chystá menší pohoštění, nebo jen rychlá večeře, tahle kombinace má jednu velkou výhodu. Je rychlá. Do pěti minut je hotová a přitom vypadá jako něco, co vzniklo plánovaně a s určitou péčí. Zimní atmosférě navíc sedí dokonale a pro adventní období nabízí příjemnou změnu. Nejde o žádnou dramatickou úpravu české klasiky, jen o drobný krok jiným směrem.

Pokud tedy máte chuť zkusit něco lehce neobvyklého, a přitom nechcete nic složitého ani drahého, tahle skotská inspirace se na zimu hodí víc, než by se čekalo. Funguje výborně na pečivu i v sendviči a při malém občerstvení zmizí ze stolu výrazně rychleji, než klasická verze s česnekem.

RECEPT

Hermelínová pomazánka zimní

Suroviny

  • 1 hermelí
  • 1 pomazánkové máslo
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 menší cibule
  • hrst sušených brusinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup Hermelín nakrájejte na malé kostky. Cibuli nasekejte nadrobno a ořechy najemno nastrouhejte nebo rozsekejte. Vše dejte do mísy a promíchejte s pomazánkovým máslem, jogurtem a medem. Přidejte hořčici, dochuťte solí a pepřem. Nechte krátce odležet a podávejte na čerstvém pečivu.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Další články