Hlavní obsah
 Žádný špeky

Svíčková na smetaně – recept starý 150 let, který strčí moderní kuchařky do kapsy!

Lukáš Erlebach
Foto: Lukáš Erlebach / Žádný Špeky

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně není jen jídlo, ale vzpomínka na domov a poctivou českou kuchyni.Původní recept přitom vznikl v době, kdy nebylo samozřejmostí mít citron, čerstvou zeleninu nebo elektrickou troubu. Místo nich se používalo halali a jablka, která omáčce dodávala jedinečnou chuť.

Reklama

Článek

Halali – zapomenutý poklad

Mnozí považují halali za retro zavařeninu z dob socialismu, ale jeho historie sahá mnohem dál. Už v 19. století si hospodyně zavařovaly směsi kořenové zeleniny, cibule a kyselých přísad, aby měly základ pro omáčky i polévky. Halali se vyrábělo z toho, co zahrada dala – mrkev, celer, petržel, okurka, cibule, trocha octa a cukru. Díky tomu byla omáčka chuťově vyvážená, jemně nakyslá a voňavá. Když se k ní přidalo jablko a smetana, vznikl základ svíčkové, který se v českých kuchyních drží dodnes.

Proč starý recept funguje i v moderní době

Moderní verze svíčkové jsou často složitější – používají vývary, marinády, někdy i víno. Ale právě jednoduchost původního receptu ukazuje sílu staré kuchyně. Tehdejší hospodyně vařily z toho, co měly, ale dokázaly spojit chutě tak, že vzniklo něco nadčasového. Svíčková z halali a jablek je důkazem, že nejlepší jídla vznikají z obyčejnosti.

Navíc se do ní dá promítnout osobní styl – někdo ji má rád víc nasládlou, jiný kyselou. Někdo ji zjemňuje šlehačkou, jiný dává přednost rustikální chuti. V tom je její kouzlo: svíčková je stejně jedinečná jako ten, kdo ji vaří.

Svíčková jako součást české identity

Možná i proto má tahle omáčka tak výjimečné místo v našich srdcích. Připomíná dobu, kdy se rodiny scházely u stolu, kdy jídlo mělo svůj čas a smysl. Dnes, kdy vaření často zkracujeme na pár minut, působí svíčková jako připomínka trpělivosti a řemeslnosti. Každý, kdo si ji poctivě uvaří od základu, pochopí, proč se říká, že láska prochází žaludkem.

Svíčková na smetaně podle starého receptu není jen jídlo – je to malý návrat v čase. Do kuchyně, kde se místo kuchařských robotů používal dřevěný vařeček, kde se maso dusilo pod pokličkou a omáčka se míchala s trpělivostí. Ať už ji vaříte poprvé, nebo po sté, vždycky přináší něco navíc – pocit domova, teplo rodiny a chuť, která nestárne.

Recept: Svíčková podle původní receptury

Počet porcí: 4 Doba přípravy: přibližně 2 hodiny Náročnost: střední

Suroviny

  • 50 g špeku
  • 0,5 kg hovězího zadního (ideálně falešná svíčková)
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 velká sklenice halali
  • 1 jablko (ideálně kyselejší odrůda)
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 citron
  • Nakládané brusinky (na dochucení a podávání)
  • Sůl, pepř, trochu tuku na opečení

Postup

  1. Maso připravíme – nakrájíme ho na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na troše tuku maso z obou stran opečeme dozlatova a vyndáme stranou.
  2. Vyškvaříme špek, poté přidáme nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření a pepř. Restujeme, dokud cibule nezhnědne a nezačne vonět.
  3. Přidáme jablko, oloupané a nakrájené na kousky. Necháme ho zkaramelizovat, aby pustilo sladkost.
  4. Vmícháme halali a krátce prohřejeme. Vrátíme maso zpět do hrnce, zalijeme vodou nebo vývarem tak, aby bylo téměř ponořené.
  5. Dusíme pod pokličkou zhruba hodinu, dokud maso nezměkne.
  6. Vyjmeme maso, odstraníme koření a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
  7. Přidáme zakysanou smetanu, promícháme a dochutíme citronem a brusinkami podle chuti.

Podáváme s houskovým knedlíkem, citronem, brusinkami a kouskem šlehačky – přesně tak, jak to dělaly naše babičky.

Proč má starý recept stále kouzlo

V době, kdy se většina lidí žene za novými trendy, svíčková připomíná, že největší kouzlo má jednoduchost a poctivost. Není to jen jídlo, ale kus historie, který přežil generace. Každá porce je připomínkou domova, vůně kuchyně našich babiček a chvíle, kdy se celá rodina sejde u jednoho stolu.

Závěr

Svíčková z halali a jablek ukazuje, že i bez citronu a čerstvé zeleniny dokázaly české hospodyně vytvořit jídlo, které voní láskou, trpělivostí a vynalézavostí. A možná právě proto, když se dnes z hrnce line ta známá vůně, máme pocit, že se na chvíli vracíme domů.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Další články