Článek
Halali – zapomenutý poklad
Mnozí považují halali za retro zavařeninu z dob socialismu, ale jeho historie sahá mnohem dál. Už v 19. století si hospodyně zavařovaly směsi kořenové zeleniny, cibule a kyselých přísad, aby měly základ pro omáčky i polévky. Halali se vyrábělo z toho, co zahrada dala – mrkev, celer, petržel, okurka, cibule, trocha octa a cukru. Díky tomu byla omáčka chuťově vyvážená, jemně nakyslá a voňavá. Když se k ní přidalo jablko a smetana, vznikl základ svíčkové, který se v českých kuchyních drží dodnes.
Proč starý recept funguje i v moderní době
Moderní verze svíčkové jsou často složitější – používají vývary, marinády, někdy i víno. Ale právě jednoduchost původního receptu ukazuje sílu staré kuchyně. Tehdejší hospodyně vařily z toho, co měly, ale dokázaly spojit chutě tak, že vzniklo něco nadčasového. Svíčková z halali a jablek je důkazem, že nejlepší jídla vznikají z obyčejnosti.
Navíc se do ní dá promítnout osobní styl – někdo ji má rád víc nasládlou, jiný kyselou. Někdo ji zjemňuje šlehačkou, jiný dává přednost rustikální chuti. V tom je její kouzlo: svíčková je stejně jedinečná jako ten, kdo ji vaří.
Svíčková jako součást české identity
Možná i proto má tahle omáčka tak výjimečné místo v našich srdcích. Připomíná dobu, kdy se rodiny scházely u stolu, kdy jídlo mělo svůj čas a smysl. Dnes, kdy vaření často zkracujeme na pár minut, působí svíčková jako připomínka trpělivosti a řemeslnosti. Každý, kdo si ji poctivě uvaří od základu, pochopí, proč se říká, že láska prochází žaludkem.
Svíčková na smetaně podle starého receptu není jen jídlo – je to malý návrat v čase. Do kuchyně, kde se místo kuchařských robotů používal dřevěný vařeček, kde se maso dusilo pod pokličkou a omáčka se míchala s trpělivostí. Ať už ji vaříte poprvé, nebo po sté, vždycky přináší něco navíc – pocit domova, teplo rodiny a chuť, která nestárne.
Recept: Svíčková podle původní receptury
Počet porcí: 4 Doba přípravy: přibližně 2 hodiny Náročnost: střední
Suroviny
- 50 g špeku
- 0,5 kg hovězího zadního (ideálně falešná svíčková)
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- 1 lžička nového koření
- 1 lžička celého pepře
- 1 velká sklenice halali
- 1 jablko (ideálně kyselejší odrůda)
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 citron
- Nakládané brusinky (na dochucení a podávání)
- Sůl, pepř, trochu tuku na opečení
Postup
- Maso připravíme – nakrájíme ho na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na troše tuku maso z obou stran opečeme dozlatova a vyndáme stranou.
- Vyškvaříme špek, poté přidáme nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření a pepř. Restujeme, dokud cibule nezhnědne a nezačne vonět.
- Přidáme jablko, oloupané a nakrájené na kousky. Necháme ho zkaramelizovat, aby pustilo sladkost.
- Vmícháme halali a krátce prohřejeme. Vrátíme maso zpět do hrnce, zalijeme vodou nebo vývarem tak, aby bylo téměř ponořené.
- Dusíme pod pokličkou zhruba hodinu, dokud maso nezměkne.
- Vyjmeme maso, odstraníme koření a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
- Přidáme zakysanou smetanu, promícháme a dochutíme citronem a brusinkami podle chuti.
Podáváme s houskovým knedlíkem, citronem, brusinkami a kouskem šlehačky – přesně tak, jak to dělaly naše babičky.
Proč má starý recept stále kouzlo
V době, kdy se většina lidí žene za novými trendy, svíčková připomíná, že největší kouzlo má jednoduchost a poctivost. Není to jen jídlo, ale kus historie, který přežil generace. Každá porce je připomínkou domova, vůně kuchyně našich babiček a chvíle, kdy se celá rodina sejde u jednoho stolu.
Závěr
Svíčková z halali a jablek ukazuje, že i bez citronu a čerstvé zeleniny dokázaly české hospodyně vytvořit jídlo, které voní láskou, trpělivostí a vynalézavostí. A možná právě proto, když se dnes z hrnce line ta známá vůně, máme pocit, že se na chvíli vracíme domů.
Zdroj: autorský text Žádný Špeky