Článek
Tohle není jen recept, ale malý návrat do dětství, kdy se vařilo z toho, co bylo po ruce. V kotlíku nebo doma v hrnci, výsledek je stejný – miska plná výrazné chuti, která dokáže zasytit tělo i duši.
Buřtguláš – česká klasika s duší táborníka
Buřtguláš, nebo chcete-li „bramborový guláš se špekáčky“, vznikl původně jako levnější alternativa vídeňského guláše. V 19. století si ho dopřávali hlavně lidé na venkově, pro které bylo hovězí drahé, ale touha po vydatném jídle stejná. Místo masa tak do hrnce putovaly brambory a špekáčky – a vznikla legenda české kuchyně.
Dodnes má tohle jídlo nádech svobody a jednoduchosti. Vzpomínka na táboráky, kdy stačilo pár základních surovin a hrnek nad ohněm, aby vzniklo něco, co chutná jako domov. A přesně tuhle atmosféru přináší i tenhle recept.
Recept na poctivý buřtguláš
Suroviny (4 porce, příprava cca 25 minut)
- 3 cibule
- 4 šunkové klobásy
- 5 kuliček nového koření
- 1 PL mleté sladké papriky
- 1 PL kmínu
- 1 PL majoránky
- 10 stroužků česneku
- 3 mrkve
- 1 paprika
- 1 rajský protlak
- 4–5 brambor
- toastový chléb na zahuštění
- tuk na opékání
- sůl, pepř, případně chilli
Postup
- Základ chutí V hrnci rozpálíme trochu tuku a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Restujeme dozlatova – klidně i trochu víc, aby se rozvinula výraznější chuť.
- Přidání klobásek Nakrájíme šunkové klobásy na půlkolečka a přihodíme je k cibuli. Lehce je orestujeme, aby se uvolnilo aroma.
- Zeleninový základ Přidáme na kolečka nakrájené mrkve, papriku a necháme vše společně pár minut opékat.
- Brambory a koření Přisypeme na kostky nakrájené brambory, osolíme, opepříme, přidáme nové koření, kmín, sladkou papriku a majoránku.
- Zahuštění a česnek Vmícháme rajský protlak, prolisovaný česnek a na kostičky natrhaný toastový chléb, který guláš krásně zahustí.
- Vaření Zalijeme vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené, přivedeme k varu a necháme zvolna vařit přibližně 20 minut, dokud nejsou brambory měkké a chutě propojené.
Pocta jednoduchosti
Buřtguláš není jídlo, které by si hrálo na něco víc. Je to poctivá klasika, která chutná nejlíp u ohně, na chalupě nebo po návratu z výletu. Připomene vám, že skvělý pokrm nemusí stát hodiny času ani stát tisíce korun – stačí pár základních surovin a chuť vařit srdcem.
Zdroj: Zadnyspeky.cz, kaloricketabulky.cz