Článek
Pomalu a s trpělivostí
Skutečné kouzlo dokonalých žeber se skrývá v čase. Žádné uspěchané grilování, žádné přepálené kraje – jen pomalé pečení při mírné teplotě, dokud maso nezačne samo opouštět kost. Díky tomu se šťáva uzamkne uvnitř a každé sousto má plnou, masitou chuť.
Kouřová vůně a domácí BBQ omáčka
Kdo jednou zkusí udělat omáčku sám, už se ke kupované nevrátí. Ta domácí má hloubku – sladká, lehce pálivá, s vůní kouře a medu. Klíčem je vyváženost chutí: rajčata, paprika, trochu octa a kapka worcesteru vytvoří dokonalou kombinaci, která maso obalí do lesklé, karamelizované slupky.
Když vůně prozradí, že je hotovo
Pečená žebra mají jednu jistotu – dřív než se dostanou na stůl, máte kolem sebe zvědavé sousedy. Ta vůně projde všemi pokoji a z kuchyně udělá místo, kam to táhne úplně samo. A když se pak maso dotknete vidličkou, rozpadne se jako sen.
Suroviny
- 1 kg vepřových žeber (nejlépe čerstvých, neuzených)
 - 8 stroužků česneku
 - 3 PL uzené papriky
 - 1 PL mleté papriky
 - 1 PL tymiánu
 - 1 PL rozmarýnu
 - 1 PL kmínu
 - 2 PL dijónské hořčice
 - 4 PL kečupu
 - 1 PL worcesterové omáčky
 - 1 rajský protlak
 - 1 PL oleje
 - Med, jablečný ocet, sůl, pepř podle chuti
 
Postup
Smíchejte všechny suché ingredience – papriky, kmín, tymián a rozmarýn. Přidejte česnek, hořčici, kečup, med, ocet a olej. Vznikne hustá marináda, kterou potřete žebra z obou stran. Nechte je odpočívat ideálně přes noc.
Druhý den je zabalte do pečicího papíru, přikryjte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 2,5 hodiny, dokud maso nezačne měknout. Nakonec odklopte a potřete BBQ omáčkou – tu připravíte smícháním kečupu, protlaku, česneku, papriky, octa, worcesteru, medu a trochy vody. Nechte ji chvíli provařit a pak použijte jako glazuru.
Výsledek? Žebra, která se rozpadnou už jen pohledem – a zůstane po nich ticho, přerušené jen spokojeným mlasknutím.
Zdroj: Žádný Špeky









