Hlavní obsah
 Žádný špeky

Maso, které se rozpadá jen pohledem: nejlepší žebra z trouby

Lukáš Erlebach
Foto: Lukáš Erlebach / Žádný Špeky

BBQ žebírka

Žebra, co se musí rvát z kosti? Na to zapomeňte. Tohle je úplně jiný příběh – pomalu pečená, šťavnatá a obalená v domácí BBQ omáčce, která chutná jako z amerického grilu, ale zvládnete ji i v obyčejné troubě. Maso je tak měkké, že vám doslova uteče z vidličky.

Reklama

Článek

Pomalu a s trpělivostí

Skutečné kouzlo dokonalých žeber se skrývá v čase. Žádné uspěchané grilování, žádné přepálené kraje – jen pomalé pečení při mírné teplotě, dokud maso nezačne samo opouštět kost. Díky tomu se šťáva uzamkne uvnitř a každé sousto má plnou, masitou chuť.

Kouřová vůně a domácí BBQ omáčka

Kdo jednou zkusí udělat omáčku sám, už se ke kupované nevrátí. Ta domácí má hloubku – sladká, lehce pálivá, s vůní kouře a medu. Klíčem je vyváženost chutí: rajčata, paprika, trochu octa a kapka worcesteru vytvoří dokonalou kombinaci, která maso obalí do lesklé, karamelizované slupky.

Když vůně prozradí, že je hotovo

Pečená žebra mají jednu jistotu – dřív než se dostanou na stůl, máte kolem sebe zvědavé sousedy. Ta vůně projde všemi pokoji a z kuchyně udělá místo, kam to táhne úplně samo. A když se pak maso dotknete vidličkou, rozpadne se jako sen.

Suroviny

  • 1 kg vepřových žeber (nejlépe čerstvých, neuzených)
  • 8 stroužků česneku
  • 3 PL uzené papriky
  • 1 PL mleté papriky
  • 1 PL tymiánu
  • 1 PL rozmarýnu
  • 1 PL kmínu
  • 2 PL dijónské hořčice
  • 4 PL kečupu
  • 1 PL worcesterové omáčky
  • 1 rajský protlak
  • 1 PL oleje
  • Med, jablečný ocet, sůl, pepř podle chuti

Postup

Smíchejte všechny suché ingredience – papriky, kmín, tymián a rozmarýn. Přidejte česnek, hořčici, kečup, med, ocet a olej. Vznikne hustá marináda, kterou potřete žebra z obou stran. Nechte je odpočívat ideálně přes noc.

Druhý den je zabalte do pečicího papíru, přikryjte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 2,5 hodiny, dokud maso nezačne měknout. Nakonec odklopte a potřete BBQ omáčkou – tu připravíte smícháním kečupu, protlaku, česneku, papriky, octa, worcesteru, medu a trochy vody. Nechte ji chvíli provařit a pak použijte jako glazuru.

Výsledek? Žebra, která se rozpadnou už jen pohledem – a zůstane po nich ticho, přerušené jen spokojeným mlasknutím.

Další články