Hlavní obsah
 Žádný špeky

Domácí rodinná pomazánka, která konečně chutná tak, jak má. Bez gumy, bez éček, jen poctivě

Lukáš Erlebach
Foto: Freepik

Rodinná pomazánka

Kupované pomazánky často staví na stabilizátorech a gumách, aby přežily dlouhé týdny v regálu. Domácí varianta ale ukazuje, že to jde mnohem lépe – z pár surovin, čerstvě a s chutí, která se vrací k tomu, co má „rodinná pomazánka“ skutečně být.

Reklama

Článek

Kupované pomazánky bývají paradoxem moderní výroby: tváří se smetanově a poctivě, ale ve skutečnosti se opírají o dlouhý seznam přísad, které se starají nejen o chuť, ale hlavně o to, aby produkt vydržel měsíce stát na poličce. Stabilizátory, modifikované škroby, konzervanty a především guarová a xanthanová guma se postarají o texturu, která je sice „stálá“, ale rozhodně ne přirozená.

Když tak člověk otevře běžnou kupovanou „rodinnou pomazánku“, dostane směs, která se s mléčnou chutí sice potkala, ale jen letmo. Ze seznamu surovin je zřejmé, že opravdové ingredience ustupují technologii. Jenže pomazánka nemá být laboratorní projekt – má být jednoduchá a dobrá.

Domácí příprava vrací věci zpátky na zem. Když se smíchá máslo, kvalitní sýry, zakysaná smetana, vejce a trocha bylinek, vytvoří se krém, který drží tvar úplně přirozeně. Bez chemie, bez triků, jen díky tomu, že se spojí suroviny, které k sobě přirozeně patří.

Další rozdíl je v chuti. Domácí verze má svěží aroma česneku, výraz sýra a jemnost zakysané smetany. Neunavenou, ne „naředěnou“, ale čistou a živou. Člověk přesně ví, co si namazal na chleba, a zároveň cítí, že tam není nic navíc.

Výsledkem je pomazánka, která není jen zdravější, ale hlavně skutečně dobrá. A to je možná ten největší argument – že domácí verze nepotřebuje zlepšováky, protože stojí na kvalitních surovinách. A dobré suroviny nic nepředstírají.

Suroviny

  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 lžíce másla
  • 200 g eidamu
  • 100 g ementálu
  • hrst nasekané pažitky
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl a pepř

Postup

V míse vyšleháme máslo, pomazánkové máslo a zakysanou smetanu do jemné hmoty. Přidáme pažitku, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vmícháme najemno nastrouhané sýry. Nakonec přidáme na drobné kostičky nakrájená vejce. Vše promícháme a necháme alespoň hodinu odležet v lednici, aby se chutě propojily.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky, kalorické tabulky, složení rodinné pomazánky

Další články

Kachna s kedlubnovým zelím a slaninkou

Kachna se zelím nemusí být složitá ani sváteční záležitost. Když se udělá pomalu, poctivě a bez zbytečné chemie, vznikne jídlo, které provoní byt, potěší...