Článek
Vaříte vajíčka přímo ve vodě. Jasně, takto to v podstatě děláme všichni. Jde o nejjednodušší způsob známý dlouhá léta. Šéfkuchaři v mnohých luxusních hotelech to ovšem takto neřeší. Připravují vařená vejce jinak. Používají techniky, jež zaručí u vajec nejen dokonalou texturu, ale i maximálně a neopakovatelnou chuť. Zajímavé informace přináší Youtube kanál TOP DIY. My se na profesionální způsob přípravy vajec podíváme podrobněji. Připravit si je takto můžete bez problémů sami.
Vejce jako skvělý zdroj energie
Vajíčka se řadí mezi potraviny, jež jsou dnes velmi žádané. Vždyť se jedná o skvělý zdroj bílkovin obsahujících esenciální aminokyseliny, které se představují jeden ze základních stavebních kamenů tkání. Mimo jiné vajíčka obsahují také:
- Železo,
- zinek,
- selen,
- riboflavin,
- vitamíny A, D, E, B12,
- kyselinu listovou.
Zapomenout nelze ani na cholin, který potřebujeme pro správné fungování mozku a nervového systému.

Vejce
Loupací trik se solí a sodou
Velmi důležité je na počátku vejce dokonale očistit. Zbavíme je zbytků trusu či per. Poté je ideální namočit vejce do roztoku soli a sody bikarbony. V tomto roztoku necháme vejce zhruba 5 minut. Co se týká vaření, rozhodně se vyplatí vejce vytáhnout z chladničky aspoň 10 minut před vařením. Díky absenci šoku a pobytu vajec ve zmíněném roztoku je pak bez problémů po uvaření oloupeme.
V páře jde o jistotu se skvělým výsledkem
Asi tak. Ke správném vaření vajec v páře si připravíme nádobu se širším dnem. Do ní nalijeme zhruba 1 litr vody. Pak přidáme lžičku soli, která zvýší teplotu varu. Do hrnce položíme napařovač na přípravu knedlíků. Do jeho středu vložíme misku s trochou octa a soli. To zajistí dokonalou měkkost vajec a oddělení skořápky. Jak voda zavře, vaříme ještě 12 minut. Naměkko se vejce vaří polovinu času. Loupání vajec po takovémto uvaření bude za odměnu a finální chuť vás určitě mile překvapí.
Zdroje info: Autor, tojenapad.sk, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10304460/,https://www.youtube.com/results?search_query=TOP+DIY+eggs