Hlavní obsah
Náš dům

Už jste slyšeli o zamrazování rajčat? Skvělý způsob, jak zachovat čerstvou chuť

Radek Štěpán
Foto: Pixabay

Pokud už vás nebaví klasické způsoby zpracování rajčat, jako je výroba kečupu, omáček nebo sušení, vsaďte na netradiční metodu skladování těchto plodů, a to je zmrazování.

Reklama

Článek

Už jste jistě sklidili na svých zahrádkách minimálně pár plodů oblíbené zeleniny a možná pomalu přemýšlíte nad tím, jak naložit s jejich nadbytky. Jestliže vás už nebaví klasický způsob zpracování rajčat, což je výroba kečupu, omáček, leča nebo sušení, vsaďte na poněkud netradiční možnost, kterou je zamrazování. Přitom zmrazit lze jak celá rajčata, tak jejich kousky nebo dokonce pyré. Poradíme vám, jak na to.

Proč rajčata zamrazit

Skladování nejrůznějších druhů ovoce, jako jsou bobuloviny nebo zeleniny typu hrášku či kukuřice je samozřejmostí. V mrazáku můžete stejně dobře uchovat i rajčata. Možná jste o tomto způsobu skladování plodové zeleniny ještě neslyšeli, ale vězte, že má opravdové výhody. Takto uchovaná rajčata si zachovají svou čerstvou chuť a můžete je využívat po celý rok až do nové sklizně. Přitom způsobů, jak rajčata zmrazit je několik, záleží už jen na vás, který si zvolíte.

Nebojte se zamrazit celé plody

Jedná se o nejjednodušší metodu, jak rajčata skladovat v mrazáku. Můžete je zbavit slupky, ale nemusíte. V prvním případě plody ještě před zamrazením spařte asi na půl minuty v horké vodě, přendejte do studené vody a oloupejte. Pokud rajčata loupat nebudete, pořádně je umyjte. V obou případech je pak skladujte nejlépe v umělohmotných nádobách nebo uzavíratelných igelitových sáčcích. Po rozmrazení se taková rajčata nejlépe hodí na omáčky nebo polévky.

Skladování rozmixovaných rajčat

Tento způsob má výhodu v tom, že si už předem můžete přesně nadávkovat určité množství rajčat do speciálních formiček nebo nádob, ve kterých je zamrazíte. Rajčata nejprve omyjte a buď je nakrájejte na malé kousky nebo rozmixujte v mixéru. Po rozmrazení budou rajčata vhodná například na pizzu, do těstovin nebo na polévku.

Foto: Pixabay

Pizza

Vyrobte si pyré neboli protlak

Na rozdíl od pouze rozmixovaných rajčat se už jedná o hotový polotovar. Plody je nutné nejprve rozmixovat a krátce povařit, aby se zredukovala voda. Pro dokonalé odstranění slupek a semínek pyré přeceďte přes sítko. Pyré můžete i ochutit bazalkou nebo česnekem. Poté je rozdělte do igelitových sáčků nebo plastových nádob a v případě potřeby používejte jako klasický rajčatový protlak z obchodu. Tento ovšem bude mít mnohem lepší chuť a v mrazáku vydrží až jeden rok.

Další články