Článek
Většina hospodyněk už má napečeno několik druhů cukroví a dovršují poslední přípravy na tolik očekávané vánoční svátky. Pokud chcete, aby sladkosti vydržely co nejdéle čerstvé a vláčné, je potřeba je správně skladovat. Každý druh je specifický a vyžaduje jiné podmínky.
Obecná pravidla skladování
Cukroví zpravidla skladujeme na chladnějším a tmavém místě. Některé druhy vyžadují vyšší vlhkost, jiné zase sucho. Teplota v místnosti by ovšem neměla přesahovat 10 stupňů Celsia. Ideálním místem pro uchovávání cukrovinek je tedy sklep, spíž, balkon či terasa. Pozor si dejte na ostatní potraviny umístěné v blízkosti cukroví, aby do sebe nenatáhlo nežádoucí pachy. V žádném případě neuchovávejte všechny druhy společně.
Perníčky jako první vlaštovky
Tento druh cukroví pečeme jako první, ideálně kolem Mikuláše, a proto je uchováváme nejdéle. Milují je zejména děti a mohou tradičně ozdobit i vánoční stromek. Aby byly perníčky co nejdéle vláčné a měkké, umístěte je do keramické nádoby, kterou vystelte alobalem. Klidně je navrstvěte a pro lepší chuť a aroma každou vrstvu jemně postříkejte rumem.

Perníčky
Suché cukroví
Mezi nejoblíbenější druhy patří bezesporu vanilkové rohlíčky, pracny či kokosky. Pro jejich skladování zvolte plastovou nádobu, papírovou krabici nebo papírové sáčky. Na dno rozložte ubrousek, kterým můžete překrýt i samotné cukroví. Nádoby pak odneste do chladné místnosti. Nikdy je ovšem nedávejte do lednice, protože by do sebe natáhly vlhkost.
Plněné cukroví
Tyto druhy naskládejte do papírové krabice. Opět ji nezapomeňte vystlat papírovými ubrousky. Takto uložené cukroví skladujte v chladné místnosti. Plněné kousky můžete uložit i do lednice. V tomto případě pro jejich uložení zvolte plastovou dózu, do které vložte alobal. Pokud máte více druhů slepovaného cukroví s rozmanitými vůněmi, uložte je zvlášť do menších nádob.









