Článek
Domácí pražené arašídy rozhodně stojí za to a vykouzlit si je doma není nijak výrazně složité. Dokonce mohou chutnat ještě lépe než ty z obchodu. My se na domácí pražení arašídů podíváme mnohem podrobněji v následujících řádcích.
Arašídy jsou luštěniny
Před tím, než vám poradíme, jaké arašídy vybrat a jak je doma pražit, se podíváme na to, kam se vlastně arašídy jako takové řadí. Mohlo by se zdát, že se jedná o ořechy, nicméně není tomu tak. Arašídy jsou řazeny mezi luštěniny podobně jako třeba hrách nebo čočka. Na rozdíl od hrachu nebo čočky je ale lze konzumovat v syrovém stavu. Mnohem lepší jsou ale pochopitelně pražené.
Jak zvolit ty správné buráky?
Druhů je hodně. Voli je možné klasické buráky přímo ne slupce, kterou je třeba pracně odstranit. Výbornou volbu představují větší jádra, která jsou navíc blanšírovaná. Vynikající jsou především v tom, že obsahují jak bílkoviny, tak i nenasycené mastné kyseliny a zhruba 15 % sacharidů. Typické jsou tedy takového arašídy zejména nižším glykemickým indexem. Dát si je mohou s klidným srdcem také lidé trpící diabetem.

Solené arašídy
Správné pražení arašídů je ideální v troubě
Přesně tak. Použít lze samozřejmě ale i pánev. Záleží na tom, jak chcete s arašídy pracovat. My jsme je pražili v troubě. Tu jsme rozpálili na 160° C. Na plech jsme dali pečicí papír a na ten už jsme nasypali arašídy. Ty se pražily při zmíněné teplotě zhruba nějakých 15 minut. Samozřejmě jsme je v průběhu pražení několikrát promíchali. Nakonec získaly tu správnou barvu a my jsme si na nich mohli pochutnat.
Zdroje info: https://www.nasezahrada.com/jak-oprazit-arasidy-jednoduse-v-troube-aby-chutnaly-jako-ty-nejkvalitnejsi-z-obchodu-poradi-si-i-zacatecnik/, https://vysocina.rozhlas.cz/arasidy-v-karamelu-8164647,https://www.gazdina.cz/2019/05/28/slane-buraky/
Náhledové foto: Pixabay