Hlavní obsah
Náš dům

Ohříváte pokrmy v mikrovlnné troubě správně? Pozor si dejte na funkci rozmrazování

Radek Štěpán
Foto: Pixabay

Mikrovlnná trouba je základním vybavením moderní kuchyně. Většina lidí ji používá jen na ohřívání jídla, ale má řadu dalších funkcí, jako je například gril nebo rozmrazování.

Reklama

Článek

Mikrovlnná trouba patří mezi základní vybavení moderní kuchyně. Většina z nás ji používá především k ohřevu pokrmů. Mikrovlnka má ale i řadu dalších funkcí, které někteří lidé ani nevyužívají nebo je používají nesprávně. Patří mezi ně například rozmrazování nebo funkce grilu. Odpůrci těchto domácích spotřebičů navíc namítají, že takovýto ohřev jídla není pro naše zdraví bezpečné. Jak to tedy je ve skutečnosti?

Na jakém principu mikrovlnná trouba funguje

Mikrovlnka funguje na principu elektromagnetických vln, které vyrábí tzv. magnetron. To je vlastně takové srdce tohoto spotřebiče. Proudění vln je pak směřováno do vnitřního prostoru trouby, kde jsou umístěné potraviny.K jejich ohřevu je zapotřebí dostatečný výkon v rozmezí 240-1200 W. Tímto vznikne velké množství tepelné energie a dochází k ohřevu. Používání mikrovlnné trouby je zcela bezpečné, protože vydává nízkofrekvenční elektromagnetické záření, které je zcela neškodné.

Jak správně ohřívat jídlo v mikrovlnce

Ohřev jídla v mikrovlnné troubě může být někdy pěkný oříšek. Jistě se vám stalo, že jste si chtěli ohřát oběd, ale maso bylo studené a příloha, jako například rýže nebo brambory vyloženě pálily. Podle odborných studií není dobré ohřívat různé druhy potravin na jednom talíři, protože mají různý obsah vody. Potraviny s největším podílem vody se ohřejí nejrychleji. Pokud ohříváte pokrm, který nejde rozdělit, jako jsou těstoviny nebo rizoto, udělejte doprostřed porce důlek, který zajistí, že se jídlo prohřeje rovnoměrněji. Nikdy neohřívejte jídlo v nádobě, která je zcela uzavřená. V tomto případě totiž nebude unikat přebytečná pára ven.

Foto: Pixabay

Jídlo

Pozor na rozmrazování potravin

Většina moderních spotřebičů má speciální funkci rozmrazování, proto ji k tomuto účelu využívejte. Tato funkce využívá opakovaného vypínání po určité době. Je to z toto důvodu, aby při ochlazování mohla tekutina předávat teplo dál do pokrmu. Vyvarujte se rozmrazování zcela zmrzlého ovoce v mikrovlnné troubě. Obsahuje totiž velký podíl zmrzlé vody, což by způsobilo znečištění celého vnitřku trouby, které byste uklízeli ještě hodně dlouho.

Další články