Článek
Keře černého bezu najdete téměř na každé polní cestě nebo u starých stavení. V dávných dobách totiž lidé věřili v jeho magickou sílu odpuzovat zlé síly ze svých domovů. V dnešní době je stál oblíbenější zpracovávat jak květy, tak zralé plody, které jsou bohatým zdrojem vitamínu C. V tomto období keře kvetou nádhernými voňavými květy, které se nejlépe hodí na výrobu výborného sirupu, čaje nebo marmelády.
Jak správně sbírat květy černého bezu
Sbírejte celé květy ideálně brzy po tom, co právě vykvetly za suchého počasí. Nikdy nesbírejte bez po dešti. Na sběr se vybavte zahradnickými nůžkami a košíkem. Keř bývá často napaden mšicemi, proto květy nejprve zkontrolujte, popřípadě si vyberte jiný, nenapadený keř. Květy stříhejte s opatrností, aby na nich zbylo co nejvíce pylu, který dodává sirupu nezaměnitelnou chuť, a také buďte celkově šetrní k samotnému keři. Po příchodu domů nechte květy ještě chvíli ležet ve stínu, aby z nich mohli vylézt broučci.
Příprava sirupu
Výroba bezového sirupu je poměrně jednoduchá a nezabere vám moc času. Na jednu dávku si připravte 30-40 květů bezu černého, vložte do velkého hrnce se dvěma nakrájenými citrony a zalejte převařenou vychladlou vodou a nechte louhovat do druhého dne. Po uplynutí doby směs sceďte ideálně přes plátýnko, přidejte ještě šťávu z jednoho citronu, 100 g kyseliny citronové a 1 kg cukru. Zahřívejte za stálého míchání, dokud se veškerý cukr nerozpustí. Pozor si dejte na to, aby směs nezačala vařit, tím byste přišli o důležité vitamíny, které bez černý obsahuje. Poté plňte sirup do čistých lahví a skladujte na chladném, temném místě nebo v lednici klidně do příštího roku.

Sirup
Sušení bezových květů
Další možností, jak zpracovat bezové květy, je jejich usušení na čaj. Pokud se rozhodnete květy sušit, dělejte to na suchém a stinném místě, vyhněte se přímému slunci. Jakmile květy trochu proschnou, otrhejte je od stopek a ještě dosušte. Usušené květy pak skladujte buď ve skleněné nádobě nebo papírovém sáčku na tmavém místě.Vynikající čaj si můžete pak vařit celý rok.
Zdroje info: www.prozeny.cz, www.ireceptar.cz