Článek
Většina zahrádkářů své pozemky již připravila na zimní odpočinek a možná vám ještě na záhonech zbyly poslední zbytky letošní úrody. Pokud se jedná o celer, udělali jste to nejlepší počkat se sklizní až do listopadu. Tato kořenová zelenina má totiž dlouhé vegetační období.
Celer roste dlouho a pomalu
Výsev semínek celeru začíná v únoru a bulvy sklízíme ideálně až před příchodem zimy. Tato zelenina má velmi pomalý růst, proto není dobré s její sklizní příliš spěchat a unáhlit se. Pěstování trvá 7-8 měsíců a výsledkem je pak velká a chutná bulva. Většina zahrádkářů začíná se sklizní v říjnu, nic nezkazíte, když vyčkáte o měsíc déle. Nemusíte se obávat ani prvních mrazíků, protože celer snese teploty do -5 stupňů Celsia. Samozřejmě před trvalými mrazy je potřeba provést sklizeň, protože silné mrazy mohou negativně ovlivnit chuť celeru.

Celer
Sklizeň celeru
Vyberte si suchý a slunečný den, i když v listopadu to bude docela oříšek. V případě velkého sucha, den před sklizní půdu zalejte, ale šly bulvy lépe vytáhnout. Zralou zeleninu poznáte podle žlutého vrchu a pevného kořene s průměrem minimálně 7 cm. Při samotné sklizni si dejte pozor, abyste bulvu nepoškodili. Použijte vidle, kterými půdu v okolí rostlin rozmělníte. Poté bulvu jemně vytáhněte za uchopení listů.
Skladování celeru přes zimu
Po sklizni ihned dořežte listy asi 1 cm nad vrcholkem a bulvu v žádném případě neumývejte. V opačném případě by mohla začít brzy hnít. Celer nechejte nejprve vyschnout v dobře větrané místnosti, a pak odstraňte přebytečné bahno. Takto očištěné bulvy vyskládejte do bedýnky s vlhkým pískem. Nejvhodnějším místem ke skladování je suchý a dobře větraný sklep nebo garáž, kde je v zimě teplota okolo 0-1 stupně Celsia. Vlhkost v místnosti by měla být asi 95 %. Takto uskladněný celer vám vydrží po celou zimu.
Zdroje info: www.ireceptar.cz, www.tojenapad.dobrenoviny.sk









