Článek
Alobal a ocet patří k základní výbavě každé kuchyně. Ocet je nezbytný pro dochucování nejrůznějších pokrmů a spousta hospodyněk v něm našla nenahraditelného pomocníka i při úklidu. Alobal má také pestré využití v kuchyni. Nejčastěji do něj balíme potraviny, dokáže vyčistit například stříbrné šperky nebo naostřit nože. Věděli jste ovšem, že pomocí těchto produktů snadno vyčistíte připálené pánve a hrnce? Poradíme vám, jak na to.
Připáleniny odstraníte i bez zbytečné chemie
Připálené hrnce a pánve jsou častým problémem, kterého se při vaření pokrmů jednoduše nevyhneme. Poté nastává otázka, jak se těchto nečistot efektivně zbavit. Spousta hospodyněk sáhne po chemických přípravcích, které ale nejsou vůbec šetrné k životnímu prostředí a ruku na srdce, mnohdy nejsou ani příliš účinné. Aby nádobí bylo opět zářivě čisté, postačí vám dva obyčejné produkty z domácnosti, a to alobal a ocet.
Nádobí bude opět zářit čistotou
Že je ocet skvělým čističem, ví snad každý. Proto ho můžete využít i na připáleniny. Stačí smíchat dvě lžíce této tekutiny se sklenicí obyčejné vody. Tímto roztokem pomocí houbičky začněte čistit znečištěný povrch. Očekávaný efekt se dostaví během chvilky. Zbylé nečistoty dočistěte právě pokrčeným alobalem. Hliníková fólie je mnohem šetrnější než klasický drátěnka, a tak zamezíte poškrábání povrchu nádobí.

Alobal
Další využití alobalu
Pomocí hliníkové fólie snadno odstraníte například vodní kámen. Stačí z ní vytvarovat kuličku, navlhčit ji a jemně otírat povrchy zasažené kamenem. Jen si dejte pozor, abyste na alobal příliš netlačili a nepoškrábali povrch. Alobalovou kuličku můžete také vložit do myčky, pokud chcete navrátit původní lesk příborům.Vložte ji ideálně přímo do příborníku a zapněte běžný mycí program. Po umytí budou příbory jako nové. A na závěr vám poradíme ještě jeden trik, jak využít pomačkaný alobal. Vložte kuličku do sušičky s prádlem a zapněte ji jako obvykle. Zabráníte tím, aby prádlo nebylo nabito statickou elektřinou.









