Hlavní obsah
Náš dům

Jak skladovat čokoládu aneb bílého povlaku se nemusíte obávat

Radek Štěpán
Foto: Pixabay

Stalo se vám, že jste po otevření čokolády objevili na jejím povrchu bílý povlak? Možná jste přemýšleli, jestli se dá tato pochoutka s klidem konzumovat. Většinou se jedná o chemické procesy, které zde vznikají.

Reklama

Článek

Čokoláda patří mezi nejoblíbenější pochoutky. Někdo upřednostňuje tu s co nejvyšším obsahem kakaa, jiní dávají přednost mléčné obohacenou o nejrůznější příchutě či oříšky. Zejména v letním období si ovšem musíme dávat pozor na její skladování, protože se rychle rozpouští. Možná se vám stalo, že po otevření oblíbené pochoutky místo lesklého povrchu narazíte na bílý povlak. Jestli můžete takovou čokoládu s klidem sníst, vám poradíme v tomto článku.

Příčiny bílého povlaku na čokoládě

Určitě se vám někdy stalo, že jste doma nahromadily zásoby čokolád, které nemůžete ihned zkonzumovat. Vždyť se také jedná o vděčný produkt, který patří k těm, které nejčastěji můžeme darovat svým blízkým. V takovém případě se může stát, že se na déle skladovaných cukrovinkách utvoří bílý povlak. Možná jste ji v takovém případě raději vyhodili do koše s obavou, abyste si nepřivodili zažívací potíže. To ovšem není vždy nutné. Povlak vzniká jako důsledek chemických změn a odborníci jej nazývají jako cukerný nebo tukový výkvět. Nejčastěji vzniká tehdy, když je čokoláda vystavena nevhodným teplotám, kdy se na povrchu utvoří vysrážený tuk nebo cukr. Pokud se vysráží tuk, jedná se o nesprávné skladování produktu. Cukrová vrstva je pak důsledkem vysoké vlhkosti.

Jak správně čokoládu skladovat

Pokud si chcete pochutnat na kvalitní čokoládě, která má krásně lesklý povrch, je nejlepší ji co nejdříve sníst. To ovšem mnohdy není možné. Spousta lidí si myslí, že nejlepší místo pro její skladování je lednice nebo dokonce mrazák, což není úplně nejlepší nápad. Kvůli vysoké vlhkosti se totiž může struktura čokolády porušit. Odborníci doporučují skladovat čokoládové cukrovinky při pokojové teplotě kolem 20 stupni Celsia.

Foto: Pixabay

Lednice

Kdy raději čokoládu vyhodit

Bílý povlak na čokoládě je v podstatě kosmetickou vadou tohoto produktu a neznamená zdravotní riziko. Přesto se může stát, že čokoláda začne plesnivět. Náchylné k tomuto procesu jsou například oříškové čokolády. Cukrovinku mohou také napadnout škůdci, jako jsou moli. Takto kontaminovanou pochutinu poznáte i podle vůně, která nemá nic společného s příjemným čokoládovým aroma. Takové produkty v žádném případě nekonzumujte a raději je ihned vyhoďte.

Další články

Péče o vlasy v zimě: na žehličku zapomeňte

Zimní období je zatěžkávací zkouškou pro naše vlasy, které je třeba chránit před mrazivým počasím. Žehlením je zbytečně vysušujete a jsou náchylné k lámání.

Listopadová sklizeň celeru zvýrazní jeho chuť

Na polích leží i v listopadu poslední zbytky letošní úrody. jedná se například o celer. Tato kořenová zelenina má totiž dlouhé vegetační období, a proto ji...