Článek
Pečicí papír patří k základní výbavě každé kuchyně. Většina hospodyněk si bez něj už nedokáže představit pečení nejrůznějších pokrmů. Usnadní vám hlavně práci s umýváním znečištěných plechů. Určitě se vám někdy jistě stalo, že vám tato nezbytná pomůcka došla v okamžiku, kdy už jste měli například zadělané těsto na moučník. Naštěstí existují jednoduché triky, díky kterým si poradíte i bez pečicího papíru.
Starý dobrý trik s moukou
Jistě si vzpomenete na dobu svého dětství, kdy vaše maminky a babičky připravovaly chutné koláče a buchty bez toho, aniž by vkládaly pečicí papír na plech. Tato vychytávka ještě před několika lety v jejich kuchyních neexistovala. A přes to si dokázaly hravě poradit. Jednoduše formu na pečení nebo plech vymazaly máslem, popřípadě olejem a rovnoměrně vysypaly hrubou moukou. Tato kombinace pak zabrání přichycení těsta k nádobě. Pro zpestření chuti můžete mouku nahradit strouhaným kokosem.

Plech
Papír lze nahradit alobalem či pergamenovým papírem
Jedná se o další důležitou pomůcku v každé domácnosti. Řeč je v tomto případě o alobalu. Hliníková fólie je ohnivzdorná, dobře se formuje do nádob nejrůznějších tvarů, a proto ji s klidným svědomím můžete použít místo pečicího papíru. Pokud máte strach, že se těsto k alobalu přichytne, pomažte ho nejdříve trochou oleje. Stejnou službu vám poskytne i pergamenový papír, který zakoupíte v domácích potřebách. Je velmi podobný tomu pečicímu. Nepropouští tuky ani těsto, je pevný, a dokonce i levnější.
Nahraďte plech skleněnou nádobou
Při používání keramických a skleněných nádob není pečicí papír potřeba, protože se většinou jedná o teplu vzdorné a nepřilnavé povrchy. Umožňují pravidelné propečení pokrmu a v případě skleněné mísy navíc můžete během pečení pokrm snadno kontrolovat.
Zdroje info: www.ireceptar.cz, www.prozeny.cz