Hlavní obsah
Náš dům

Došel vám pečicí papír? Vyzkoušejte trik našich babiček

Radek Štěpán
Foto: Pixabay

Pečicí papír je nezbytností každé kuchyně. Usnadní nám práci s čištěním plechů po pečení. Pokud vám zrovna došel, nahraďte ho například alobalem nebo pergamenovým papírem.

Reklama

Článek

Pečicí papír patří k základní výbavě každé kuchyně. Většina hospodyněk si bez něj už nedokáže představit pečení nejrůznějších pokrmů. Usnadní vám hlavně práci s umýváním znečištěných plechů. Určitě se vám někdy jistě stalo, že vám tato nezbytná pomůcka došla v okamžiku, kdy už jste měli například zadělané těsto na moučník. Naštěstí existují jednoduché triky, díky kterým si poradíte i bez pečicího papíru.

Starý dobrý trik s moukou

Jistě si vzpomenete na dobu svého dětství, kdy vaše maminky a babičky připravovaly chutné koláče a buchty bez toho, aniž by vkládaly pečicí papír na plech. Tato vychytávka ještě před několika lety v jejich kuchyních neexistovala. A přes to si dokázaly hravě poradit. Jednoduše formu na pečení nebo plech vymazaly máslem, popřípadě olejem a rovnoměrně vysypaly hrubou moukou. Tato kombinace pak zabrání přichycení těsta k nádobě. Pro zpestření chuti můžete mouku nahradit strouhaným kokosem.

Foto: Pixabay

Plech

Papír lze nahradit alobalem či pergamenovým papírem

Jedná se o další důležitou pomůcku v každé domácnosti. Řeč je v tomto případě o alobalu. Hliníková fólie je ohnivzdorná, dobře se formuje do nádob nejrůznějších tvarů, a proto ji s klidným svědomím můžete použít místo pečicího papíru. Pokud máte strach, že se těsto k alobalu přichytne, pomažte ho nejdříve trochou oleje. Stejnou službu vám poskytne i pergamenový papír, který zakoupíte v domácích potřebách. Je velmi podobný tomu pečicímu. Nepropouští tuky ani těsto, je pevný, a dokonce i levnější.

Nahraďte plech skleněnou nádobou

Při používání keramických a skleněných nádob není pečicí papír potřeba, protože se většinou jedná o teplu vzdorné a nepřilnavé povrchy. Umožňují pravidelné propečení pokrmu a v případě skleněné mísy navíc můžete během pečení pokrm snadno kontrolovat.

Další články